Volite filmove? Onda je ovo prava vest za vas: Filmski festival traži dobrovoljca za maratonske projekcije na usamljenom ostrvu

0
195
Oglasi
Gothenburg Film Festival/ Photo: Promo (Gothenburg Film Festival)
Gothenburg Film Festival/ Photo: Promo (Gothenburg Film Festival)

Neka pažljivo pročitaju tekst svi oni kojima gledanje filmova u zatvorenoj sobi u trajanju od nedelju dana – zvuči kao raj. 

A evo o čemu se radi – Göteborg Film Festival je pravi pandemijski bioskopski eksperiment u formi takmičenja.

Odabraće jednog kandidata od aplikanata širom sveta, koji će nedelju dana biti zatvoren u istorijskom Pater Noster svetioniku koji se nalazi na ostrvu Hamensker na zapadnoj obali Švedske.

Filmofil srećnik, dobiće besplatnu sobu i neograničen pristup festivalskim filmovima ove godine.

– Biće potpuno izolovan. Neće mu biti dozvoljeno da povede nekog, ali takođe nema ni knjiga, a ni telefona. Samo jedna osoba na moru, talasi, nebo i 60 različitih filmskih premijera na festivalu – rekao je umetnički direktor Jonas Holmberg za CBC.

Pater Noster/ Photo: Wikimedia Commons
Pater Noster/ Photo: Wikimedia Commons

Eksperiment je inspirisan pandemijom, a Holmberg kaže da im je cilj da istraže kako je distanciranje transformisalo iskustvo gledanja filmova. Najočitija promjena se desila u gledanju ostvarenja u bioskopu, dok se to sad održava uglavnom u kućama.

Odlazak u bioskop je tradicionalno bilo kolektivno iskustvo koje smo delili sa ostalim članovima publike, a sada je trend da se filmovi gledaju u samoći, ili u malim grupama.

Prema sajtu festivala, “Geteburški filmski festival će biti sve osim konvencionalnog. Nema gužve, zabave nema rasprodatih ulaznica. Fokus je na socijalnom distanciranju i istražuje novi svit koji je isplivao u jeku pandemije. Šta nam film znači kad smo međusobno izolovani? Da bismo istražili, otvaramo sasvim novo iskustvo bioskopa. U sred okeana. Nema telefona, porodice, nema prijatelja. Samo vi, more i festivalski program od 60 premijera. Sedam dana”.

Uslovi za pobednika, prema Holmbergu, su sledeći: osoba mora da bude pravi filmofil, on ili ona moraju dobro da podnose samoću, a pošto će morati da zabeleže iskustvo kamerom, ključno je da dobro komuniciraju.

– Pričaće o tome kako je živeti na ostrvu i kako ove specijalne okolnosti utiču na vezu sa pogledanim filmovima – izjavio je Holmberg.

Intezivno, filmsko solo iskustvo, dešavaće se od 30. januara do 6. februara. Pobednik će živeti u odajama čuvara svetionika, a filmovi će biti prikazani u posebno sagrađenom bioskopu u svetioniku. Svi zainteresovani mogu da se prijave preko sajta festivala.

Izvor: bosonoga.com

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime