Vodeći svetski mediji o EXIT festivalu: Muzičko uporište između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti

0
257
The Prodigy EXIT 2023/Exit promo
Oglasi

I ove godine, EXIT Univerzum bio je plejada najvećih svetskih zvezda, kao što su The Prodigy, Wu-Tang Clan, Skrillex, Eric Prydz, Alesso, Dimitri Vegas & Like Mike, Nina Kraviz, Indira Paganotto, Keinemusik i mnogi drugi.

Bio je mesto okupljanja više od 200.000 posetilaca iz preko 120 zemalja sveta, ali i brojnih muzičkih profesionalaca i vodećih svetskih medija privučenih programom, lokacijom, energijom i veličinom evropskog festivalskog šampiona, među kojima su DJ Mag, Mixmag, Crack Magazine, Beatport, EDM, Euronews, Daily Express i brojni drugi. „Nigde nije kao na Exitu!“ – prenosi britanski Mixmag, globalni gigant kada je u pitanju svetska elektronska muzička scena.

Wu-Tang Clan, Exit promo

EXIT od svojih početaka pleni pažnju vodećih internacionalnih medijskih giganata, koji su i ove godine sa festivala poneli snažne utiske. Tako je italijanski ogranak uticajnog DJ Maga EXIT proglasio „uporištem muzičke prošlosti, sadašnjosti i budućnosti“, a jedan od najuticajnijih svetskih magazina koji se bave elektronskom muzikom, britanski Mixmag, preneo je da „EXIT nije poput drugih festivala“, kao i da „nigde nije kao na Exitu“.

Osnivač Exita Dušan Kovačević: 10 stvari na koje smo najponosniji u vezi sa ovogodišnjim izdanjem festivala,,,

Ovaj medij je otvaranje na Gorki List Glavnoj bini nazvao božanstvenim, dok je mts Dance Arenu proglasio „rajem elektronske muzike“. Prestižni Crack Magazine istakao je EXIT kao „jedan od najpoznatijih muzičkih događaja u letnjem evropskom kalendaru“ i preneo: „Posetiti EXIT je poput ceremonijalne inicijacije. Ogromna, lavirintska Petrovaradinska tvrđava je sama po sebi za divljenje. Prelazeći most preko Dunava ka festivalu, preplavila nas je razmera raskošnog četvorodnevnog spektakla“. 

Exit, Epica/Photo: Exit promo

Britanski Euronews je EXIT nazvao „balkanskom oazom drum’n’bass-a i techna“, ističući u prvi plan „neverovatnu, jedinstvenu festivalsku lokaciju“, a ovu reportažu preneo je i Yahoo! Produkcija na mts Dance Areni za vreme nastupa Erica Prydza opisana je kao „jedan od najimpresivnijih vizuelnih spektakla festivala, koji je očarao posetioce kupajući ih u svetlosti“. 

Pogledajte kako je reagovala publika na Exitu kad je kad je Skrillex započeo set sa pesmom “Zvižduk u 8” Đorđa Marjanovića

Posebnu pažnju posvetili su proslavi 50 godina hip-hopa uz Wu-Tang Clan kao najistaknutije predstavnike žanra, ali i all-female večerima na dve najveće festivalske bine. Britanski Daily Express opisao je ovogodišnje izdanje festivala kao „žurku od sumraka do svitanja“, nazivajući mts Dance Arenu „hramom elektronske muzike“, američki EDM je četiri festivalske noći predstavio kao „neobuzdano blaženstvo plesne muzike“, proglašavajući EXIT „jednim od najraznovrsnijih i najuzbudljivijih muzičkih festivala u Evropi“, dok je Deep House Amsterdam istakao „festivalsku produkciju na najvišem nivou“.

Exit, Epica/Photo: Exit promo

Čuveni Beatport je i ove godine svake večeri na svom Facebook-u i YouTube kanalu prenosio nastupe sa mts Dance Arene, a pred kamerom najuticajnije digitalne platforme elektronske muzike našli su se Nina Kraviz, Hot Since 82, Agents of Time, Mind Against, Indira Paganotto, Vintage Culture, CamelPhat, Gioli & Assia, Layla Benitez, 8Kays, ali i Tijana T, Lanna, Coeus, Marko Nastić, Kristijan Molnar i Space Motion. Posebnu pažnju dobio je Human Rias, u svojevrsnom Beatport Instagram takeover-u.

The Prodigy EXIT 2023/Exit promo

Ovogodišnje izdanje EXIT festivala preplavilo je i Instagram stranice Deep Tech MinimalTechno and House MusicEDMSound of TechnoTechno CityRavers Residence i mnoge druge, koje u zbiru broje više od deset miliona pratilaca! Posebnu pažnju privukao je spontani B2B set Nine Kraviz Indire Paganotto, ali i Skrillexov nastup i čarobno zatvaranje festivala na mts Dance Areni sa kolektivom Keinemusik.

Pachamama – the tale of conscious music (2)/EXIT photo team

Sa Exita je ove godine izveštavalo više od 400 medija iz zemalja širom sveta, od Sjedinjenih Američkih država i Meksika, preko Francuske, Španije, Italije, Holandije, Nemačke, Velike Britanije, Češke i Grčke, do Egipta i Indije. Među njima su američki EDM i Nexus Radio, indijski EDMLI, egipatski Yalla Techo, meksički Vinil TV, ogranci čuvenog Mixmaga iz Holandije i Nemačke, španski El Hype, francuski Guettapen i Les Mixeurs, nemački Backspin, češki Headliner i mnogi drugi, a britanski Euronews u svojoj video reportaži poručuje: „Bilo je istinski briljantno iskustvo, apsolutna preporuka za narednu godinu“!

Noć u kojoj je Novi Sad živeo hip hop…  Nezaboravni koncert Wu–Tang Clana za kraj Exita 2023.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime