Vlatko Stefanovski o novom albumu “Taftalidze Shuffle”: Evo zašto sam se vratio gitarskom zvuku 70-ih…

0
457
Oglasi
Vlatko Stefanovski/ Photo: Promo
Vlatko Stefanovski/ Photo: Promo

Posle izuzetno uspešnog akustičnog albuma “Mother Tongue”, svetski poznati gitarista Vlatko Stefanovski odlučio je, kao što smo već pisali, da se vrati zvuku i atmosferi sedamdesetih godina prošlog veka. “Taftalidze Shuffle” novo je studijsko izdanje makedonskog virtuoza, a 9 pesama snimljenih u njegovom studiju Esoteria sigurno će obradovati sve ljubitelje dobre gitarske muzike.

Vlatko Stefanovski: Ako od Sava Centra pravite šoping mol, sačuvajte mi barem jednu dasku sa bine..

Vlatko je ovaj album, kao i mnoge do sada, posvetio svom Skoplju i kvartu Taftalidze koji ima posebno mesto u njegovom srcu. Pesme su zato posebno intimne i lične, a opet tako bliske svima, upravo zbog senzibiliteta koji nosi njegova muzika.

– Jako mi je teško da govorim o pandemiji i o stanju koje nas je zadesilo. Celo ovo vreme pokušavao sam da ostanem konstruktivan i sačuvam svoje zdravlje. Na svu sreću imam kućni studio pa sam puno vremena provodio snimajući pesme za novi album, a hteo ili ne hteo, vratio sam se tekstovima i zvuku sedamdesetih koji me oduvek fasciniraju. Stvarno sam zadovoljan rezultatima i činjenicom da sam u ovim čudnim vremenima uspeo da snimim takav album – rekao je Vlatko.

Posebnu vrednost albumu daje mlada ritam sekcija koja se ovom prilikom pridružila Vlatku, a čine je njegov sin, Jan Stefanovski za bubnjevima i Ivan Kukić na bas gitari.

– Na ovom albumu surađivao sam sa svojom novom, mladom ritam sekcijom. Bez obzira na godine, njih dvojica zvuče neverovatno mlado i entuzijastično, a njihova energija neprestano mi je davala vetar u leđa. Lepo je svirati s ljudima koji su stalno nasmejani, a posebno mi je drago što je ovo prvi album na kojem sarađujem sa svojim sinom – dodaje Vlatko.

Vlatko Stefanovski: Ljudi su hipnostisani mobilnim telefonima, plaše se da gledaju jedni druge u oči

Na albumu su učestvovali brojni gostujući muzičari koji su dali nemerljiv doprinos Vlatkovoj muzici. Sjajna Andrijana Janevska pevala je prateće vokale, Theodosii Spassov odsvirao je deonice trube inspirirane Majlsom Dejvisom, a Tihomir Pop Asanović svirao je Hammond orgulje. Matija Dedić na jednoj je pesmi odsvirao klavir, dok su Vasil Hadžimanov, Kiril Džajkovski, Damir Imeri i Diran Tavitjan svirali klavijature. Poznati glumac Nikola Ristanovski imao je recital u pesmi “Dijaspora”.

HL/Izvor: soundguardian.com

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime