Vladimir Kecmanović povukao roman iz takmičenja za Beogradskog pobednika

0
396
Vladimir Kecmanović/Photo: Matija Krstić, Laguna
Oglasi

Pisac Vladimir Kecmanović odlučio je da povuče roman “Kad đavoli polete” iz nadmetanja za nagradu Beogradski pobednik, iako se njegova nova knjiga našla u najužem izboru.

Kako N1 navodi, kao razlog za ovaj potez navodi da mu ne odgovara princip odlučivanja žirija za dodelu književnog priznanja koje je ustanovljeno pre dve godine.

“Već prošle godine se pokazalo da princip odlučivanja žirija “Beogradskog pobednika”, ako i nije gori od “ninovskog”, nije ni mnogo bolji, i kako je i tu reč o principu kalkulisanja starijem od principa suštinskog vrednovanja književnih kvaliteta, te kako, ako izuzmemo ideološki predznak, suštinska razlika ne postoji”, saopštio je Kecmanović, a prenose Novosti.

Top lista 20 najtraženijih romana u Noći knjige…

“Sada, kada se moje delo našlo u najužem izboru za ovu nagradu, nalazim kako je kucnuo poslednji čas da se u odnosu na tu činjenicu ličnim primerom odredim. Besmisleno bi bilo da čekam da je dobijem, nakon čega bi moj protest delovao egzibicionistički, ili da je ne dobijem, nakon čega bi delovao bedno. Zbog toga molim one koji odlučuju o nagradi da roman “Kad đavoli polete” izuzmu iz daljeg žiriranja i apelujem na njih da ovaj gest shvate kao dobronamernu pouku”, dodao je on.

Vladimir Kecmanović – Kad đavoli polete, cover

Kecmanović je, još 2020. godine, bio i jedan od 18 pisaca koji su pozvali na bojkot NINove nagrade. Književnici među kojima i Igor Marojević, Dejan Stojiljković, Miro Vuksanović i Vladimir Tabašević, tada su saopštili da “preterano dugo i preterano često, o NINovoj nagradi odlučuju što stručno, što moralno, a najčešće i stručno i moralno nekompetentni ljudi, za koje nije jasno po kom merilu su birani”.

Da li znate šta je “giftšrank”? Najveća kolekcija knjiga koje se čuvaju pod ključem – među njima su uputstva o magiji, otrovima, eutanaziji…

Novosti navode da ni u Biblioteku grada Beograda (koja je ustanovila nagradu), niti do članova žirija, nije stigao zahtev pisca Kecmanovića ili izdavača Lagune, da se roman “Kad đavoli polete” izuzme iz nadmetanja za “Beogradskog pobednika”.

– Ništa još zvanično nismo dobili i ne možemo da komentarišemo ono što smo saznali iz medija  – rekao je Predrag Popović, predsednik žirija, za Novosti.  – Kecmanović je dobar pisac i “Kad đavoli polete” je dobar roman. Zbog toga će mi biti žao ako ga povuče.

Sad im smetaju i psovke u knjigama? Izdavači joj izbacili “ružnu reč” iz romana, književnica odbila da potpiše ugovor sa njima…

Pored Petrovića, u žiriju su Vesna Trijić, Petar Pijanović, Slađana Ilić i Nataša Anđelković.

Pored romana “Kad đavoli polete”, u najužem izboru za nagradu Beogradski pobednik našle su se knjige “Vlastelinstva” Bojana Vasića, “Vidiš li da ne vidim” Emira Kusturice, “Mir i mir” Mirjane Novaković, “Papir sa vodenim znakom” Gorana Petrovića i “Teferič na Slaviji” Sanje Savić Milosavljević.

Nagrada Beogradski pobednik ustanovljena je 2021. godine i dodeljuje se jednom godišnje za delo koje predstavlja najvrednije dostignuće u oblasti književnosti. Prošle godine dodeljena je piscu Dragi Kekanoviću za roman “Privrženost”.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime