Vidimo se kod Beogradskog čitača: 24 sata poezije i proze u Čuburskom parku

0
416
Oglasi
Beogradski čitač/ Photo: Facebook @beogradskicitac
Beogradski čitač/ Photo: Facebook @beogradskicitac

Povodom Svetskog dana knjige, tim kulturološkog projekta “Beogradski čitač” organizuje drugi književni maraton u trajanju od 24 sata koji će svečano otvoriti Ljubivoje Ršumović.

Od subote, 22. aprila u 18 časova pa sve do nedelje 23. aprila u 18 časova u Čuburskom parku, kod skulpture “Beogradski čitač”, neprekidno će se smenjivati afirmisani pisci i poete – članovi brojnih udruženja i društava književnika, naši renomirani dramski umetnici svih generacija, mladi budući pisci, stranci koji žive u Beogradu, recitatori i članovi literarnih sekcija beogradskih osnovnih škola i gimnazija, stend ap komičari, aforističari i debitanti…

Svi oni će čitati ili govoriti svoju poeziju ili prozu, citirati omiljene pesme ili delove proznih tekstova.

Beogradski čitač/ Photo: Facebook @beogradskicitac
Beogradski čitač/ Photo: Facebook @beogradskicitac

Osim autora i poklonika pisane reči, koji će u ovom programu učestvovati lično, publika drugog književnog maratona “Beogradski čitač” moći će da čuje poeziju i prozu Miloša Crnjanskog, Danila Kiša, Isidore Sekulić i drugih čuvenih domaćih pisaca, ovekovečenih i u audio formatu, kao deo bogate riznice Zvučnog arhiva Radio Beograda.

Biće emitovane i radio drame Dramskog programa Radio Beograda, a predstaviće se i studenti FDU/Dramaturgija.

Premijerno će biti predstavljeno i nekoliko audio izdanja: knjiga poezije “Amarant” Ivanke Radmanović (pesme čitaju glumci Žarko Laušević i Lora Orlović), “Antologija srpske ljubavne poezije” (pesme čita  Lazar Ristovski) i audio knjige za decu od bajki Andersena i braće Grim, preko priča Vuka Stefanovića Karadžića, do ruskih bajki (naratori su glumci Tamara Dragičević, Ivan Bosiljčić, Miloš Biković i Nina Janković)

Najupečatljivije teme iz srpske istorije, koje je u formi bajki napisala Gordana Vlajić u knjizi “Zaistinska srpska bajka”, predstaviće glumci amaterskog pozorišta “Dadov” koji tokom ove godine, širom Srbije igraju istoimenu predstavu za školarce.

Photo: Promo
Photo: Promo

U knjizi, koju je posvetio filozofiji trčanja (“O čemu govorim kada govorim o trčanju”), pisac Haruki Murakami, koji je i maratonac, poručuje da to nije tek neka fizička aktivnost već mnogo više- inspiracija i mogućnost za spoznaju samog sebe.

Kao potvrda ove teze, ali i zbog toga što su zakazani istog dana, prvi put ove godine, srešće se i sarađivati dva maratona – Beogradski maraton i Književni maraton- atletika i kultura.

Desetoro pisaca, autora-učesnika maratona “Beogradski čitač” pridružiće se učesnicima “Trke zadovoljstva”, jubilarnog 30. Beogradskog maratona, a svi učesnici ove trke, čiji je deo trase i ulica Cara Nikolaja Drugog, pozvani su da, na stotinak metara skrenu sa trase i prođu/protrče kroz Čuburski park, pored skulpture “Beogradski čitač”,

Tom prilikom će dobiti na poklon bedž “Beogradski čitač” ili knjigu – povodom Svetskog dana knjige.

Program književnog maratona realizuju inicijatorke projekta “Beogradski čitač” – Gordana Pešaković, Tanja Šikić i Gordana Vlajić, u saradnji sa brojnim prijateljima projekta ove kulturološke inicijative, koja istrajava u afirmaciji čitanja knjiga, ukazivanju na značaj i dobrobiti književnosti i komunikacije kroz kulturnu razmenu, uz konkretnu podršku stvaralaštvu mladih.

A kako je bilo prošle godine u Čuburskom parku…

Izvor: Tanjug.rs

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime