Van Morison namerno je snimao “očajne” pesme kako bi ispunio ugovor kojim ga je izdavač prevario…

0
261
Van Morison/Photo: screenshot YouTube
Oglasi

Ser Džordž Ajvan Morison, poznatiji po umetničkom imenu Van Morison, jedan je od najpoznatijih svetskih kantautora, koji je tokom višedecenijske karijere objavio 44 studijska albuma i 80 singl ploča.

Ovaj multiinstrumentalista dobitnik je dva Gremija i član je Rokenrol kuće slavnih i Kuće slavnih kompozitora, ali njegovi muzički počeci bili su daleko od idealnih.

Ministar zdravlja Severne Irske tužio Van Morisona zbog širenja “teorija zavere” i javnog komentarisanja korona virusa

Godine 1967. Van Morison je započeo solo karijeru potpisivanjem ugovora sa izdavačem Bang Records i proslavljenim kompozitorom i producentom Bertom Bernsom, koji je zaslužan za neke od legendarnih numera poput “Twist and Shout”, “Here Comes the Night” ili “Everybody Needs Somebody to Love”.

Van Morison je sa Bernsom snimio hit singl “Brown Eyed Girl”, da bi se pesma pojavila na njegovom debitantskom albumu “Blowin’ Your Mind!”. Međutim, problem je bio što Berns nije rekao Morisonu da tokom dvodnevne sesije 28-29. marta 1967. zapravo snima album.

Van Morison revoltiran: Ukinuli su slobodu govora, to je kao da ukineš religiju…

Muzičar je bio nezadovoljan zbog ovoga, a posle iznenadne Bernsove smrti u 38-oj, iste godine, Van Morison je želeo da napusti izdavača. Čelnici Warner Bros. Records bili su srećni što su potpisali ugovor sa Morisonom, ali pre nego što je mogao da započne sa radom i dalje je bio vezan ugovorom sa bivšim izdavačem za koga je morao da napiše još pesama.

Van Morison je odlučio da namerno komponuje 31 “očajnu” numeru za Bang. Ova sesija naziva se “Contractual Obligation”, a ponekad i “Payin’ Dues”. Sve “pesme” imaju trajanje oko jednog minuta, a najduža pod nazivom “The Big Royalty Check” duga je 1:36. Slušajući ih, utisak je da su smišljene na licu mesta tokom snimanja – izvođač zvuči kao da se dosađuje, dok gitara sve više zvuči raštimovano.

Uprkos Morisonovoj naizgled spasonosnoj ideji, snimanje nije bilo dovoljno da ga oslobodi ugovora sa prethodnom diskografskom kućom. Izvršni direktor kompanije Warner Bros. Džo Smit je tvrdio da je morao da odnese 20.000 dolara gangsterima u jednom skladištu na Menhetnu kako bi okončao spor.

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime