Uskoro FRKA u Mikser hausu

0
220
Oglasi

FRKA je prilika da se široj javnosti predstavi romska kultura kao najprepoznatljiviji proizvod ove nacije u cilju smanjenja predrasuda i unapređenja položaja Roma u Srbiji. Dvodnevni program će otvoriti mnoge teme vezane za ljudska prava Roma i izazove u kontekstu planova za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, pravu stanovanja, inkluzivnom obrazovanju, zapošljavanju, rodnoj ravnopravnosti.

KAL/ Photo: Promo
KAL/ Photo: Promo

Zoran Kesić, Sergej Trifunović, Marko Šelić Marčelo i Slobodan Boda Ninković  će u okviru muzičkog programa prvog festivalskog dana romske pesme pevati na nastupu grupe KAL koji počinje u 22.00. KAL je urbani romski bend iz Beograda. Od osnivanja, 2006. godine bend je kreirao muzički stil koji je spoj tradicionalne balkanske romske muzike i roka. Zapadni kritičari su ga nazvali “Rock’n’Roma”. Bend je nastupao na najznačajnijim domaćim, evropskim i svetskim festivalima.

Prve festivalske večeri nastupa i GRUBB (od 21.00). Gypsy Roma Urban Balkan Beats je fondacija koja podstiče redovno školovanje oko 700 romske dece mlađe od 18 godina. Originalno povezivanje obrazovanja i izvođačkih umetnosti, inspirisalo je nastanak GRUBB mjuzikla koji je rezultat saradnje mladih Roma  i međunarodnih umetnika i prestavlja svojevrstan spoj savremenog hip hopa i tradicionalne romske muzike. Nastupima na džez festivalu u Montrealu, turnejom u Kanadi i Holandiji predstavili su se međunarodnoj publici, a često su gosti i na domaćim festivalima.

https://www.youtube.com/watch?v=GRYZuz7vyI0

U subotu, 1. oktobra od 21.00 na večeri pod nazivom “Dame pevaju romski bluz nastupiće” Very Naiss bend, a romske pesme će pevati Bilja Krstić, Ana Stanić i Bojana Stamenov. Very Naiss bend je osnovan 2015. godine. Čine ga niški muzičari različitih generacija, različitih muzičkih afiniteta ujedinjeni u želji da donesu novi zvuk na muzičku scenu Srbije. Bend kombinuje tradicionalnu balkansku muziku sa bluzom, fankom, rokom, džezom.

Dnevni program festivala uključuje i projekcije nekoliko filmova, među kojima se ističu igrano ostvarenje “Papuša” (iz Poljske), kao i dokumentarni film “Naša škola” (iz Rumunije) koji govori o naporima da se iskoreni segregacija u jednoj seoskoj školi.

Festival romske kulture i aktivizma organizuje Romski kulturni centar u saradnji sa Kancelarijom visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava (OHCHR) i Centrom za proizvodnju znanja i veština.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime