Urbane legende o rok zvezdama od kojih su većina samo to – urbane legende… ali ne baš sve

0
320
A,Guitar,In,A,Frame/Photo: shutterstock.com
Oglasi

Možda već razmišljate o omiljenoj urbanoj legendi o rok zvezdama koju ste čuli još u školskim danima – možda ste neku i sami dalje širili.

Da li je zaista Kit Ričards zamenio svu svoju krv kako bi se izlečio od zavisnosti od droge? Da li je ime benda KISS zaista akronim za “Knights in Satan’s Service” (Vitezovi u službi Sotone)?

Jedna od najizdržljivijih urbanih legendi rokenrola svakako je priča o tome da je Kit Ričards navodno dobio transfuziju krvi da bi se očistio od droge i pobedio zavisnost. Prema priči, gitarista je otišao u Švajcarsku početkom ’70-ih da bi se očistio od droge tako što mu je potpuno ispražnjena i zamenjena krv.

Kit Ričards
Kit Ričards/ Photo: pixabay.com

Iako mit možda ima nekakav osnov, činjenica je da Ričards nije imao čišćenje i zamenu krvi, kako je sam priznao kasnije.

– Neko me pitao kako sam se očistio, pa sam im rekao da sam otišao u Švajcarsku i da su mi potpuno promenili krv – kasnije je objasnio Ričards.

– Samo sam se zezao. Otvorio sam svoju jaknu i rekao: ‘Kako ti se sviđa moja nova krv?’ To je sve – bila je  šala. Bio sam dovoljno ljut na to što mi stalno postavljaju to pitanje, pa sam im dao priču.

Urbane legende nisu tačne… Sleš otkrio kako je stvarno nastao legendarni rif iz pesme “Sweet Child O’ Mine”

Međutim, čini se da je priča o čišćenju krvi proistekla iz stvarnog događaja iz 1973. godine, kada je on verovatno prošao nekakav tretman filtriranja krvi pre nego što su Stonsi krenuli na evropsku turneju, prema knjizi “Up and Down With the Rolling Stones”  Tonija Sančeza.

Zatim, mnogi rok fanovi su verovali u  legendu da je pevač Alis Kuper odgrizao glavu kokoški i popio njenu krv tokom jednog od ranijih koncerata.

Alis Kuper/Photo: YouTube printscreen

Ali za razliku od čuvenog incidenta Ozija Ozburna sa šišmišem, gde se Ozi (nesrećno) zakačio za mrtvog šišmiša na bini, Alis Kuper nikada nije imao posla sa kokoškom

Ipak, priča potiče od stvarnog događaja koji se dogodio 1969. godine kada je živa kokoška završila na bini zajedno sa njim tokom koncerta, nakon što ju je neko iz publike bacio na binu. Kokoška je potom vraćena u publiku i, navodno, uginula. Naslovi u novinama su se pojavili narednog dana sa naslovima: “Alis odgrizao glavu kokoški i popio njenu krv”, prema retrospetkivi časopisa Far Out Magazine.

Jeste li ikada čuli glasine da je ime benda KISS zapravo akronim za “Knights in Satan’s Service” (Vitezovi u službi Sotone)? Ova muzička legenda je opstala tokom vremena, s obzirom na to da se još uvek postavlja ovo pitanje. Nimalo iznenađujuće, mit o imenu benda KISS je najviše širen tokom panike oko satanizma tokom ’80-ih. Ali i dalje se pojavljivao tokom ’90-ih i 2000-ih.

Kiss/ Photo: youtube.com printscreen

Međutim, tokom gostovanja na The Howard Stern Show 2023. godine, Pol Stenli iz benda KISS je demantovao ovu dugo prisutnu priču.

– Mi smo pametni, ali nismo toliko pametni – rekao je muzičar lukavo.

U stvarnosti, bend je započeo karijeru kao Wicked Lester pre nego što su se odlučili za promenu imena.

The White Stripes je dugo pratio mit da su oni zapravo dvojac brata i sestre. Ali mit nije dugo trajao. Na pragu njihovog proboja na mejnstrim sceni 2001. godine, par iz Detroita je razotkriven od strane lokalnog lista Detroit Free Press.

The White Stripes/Photo: youtube.com printscreen

Džek i Meg Vajt su bili bivši supružnici, a ne brat i sestra.

– Iako je široko rasprostranjeno da bend čine brat i sestra – Džek i Meg, oni su zapravo bivši supružnici, razvedeni od marta 2000. godine, prema podacima Oakland County Circuit Courta – otkrio je novinar Kristofer Volten, preneo je Radio X.

Ubistvo u studiju, CIA i sos od brusnice… 11 urbanih legendi povezanih sa muzičkim hitovima

Legenda da je Džimi Hendriks odgovoran za sve parabebice (vrsta papagaja) u Velikoj Britaniji je tek nedavno opovrgnuta. Prema priči koja je svetom putovala kao ubedljiva rokenrol legenda, Hendriks je lično uveo vrstu parabebica u Britaniju nakon što je 1968. godine pustio par njih na ulicama londonskog Carnaby Streeta kao simbol mira.

– Ali nova studija, objavljena nedavno u Journal of Zoology, potvrđuje da su ptice primećene u Britaniji još 1855. godine, kada je jedan parabebica primećen u Norfolku – izvestio je NME 2019. godine, stavljajući Hendriksovu teoriju na počinak.

Džimi Hendriks/Photo: YouTube printscreen

Stručnjaci sada veruju da se populacija parabebica možda povećala nakon što su ptice pobegle iz oštećenih kućica za ptice tokom Velike oluje 1987. godine.

Ne, Fil Kolinsova pesma “In the Air Tonight” nije o tome da je Kolins bio svedok toga kako neko odbija priliku da pomogne osobi u životnoj opasnosti.

Ali raširena urbana legenda o ovoj pesmi tvrdi upravo to, dajući mračnoj priči pesme pozadinu u kojoj je čovek prošao pored osobe koja se davi, ali nije stao da je spase – i Kolins je sve to gledao. Naravno, to se nije dogodilo, i nije to ono o čemu pesma govori.

Fil Kolins/Photo: YouTube printscreen

– Kada sam pisao pesmu, prolazio sam kroz razvod – rekao je Kolins za BBC o pravom značenju pesme.

– Jedino što mogu reći je da je očigledno nastala u besu. To je besna strana ili gorka strana razlaza. Tako da je još smešnije kada čujem ove priče, koje su počele pre mnogo godina, posebno u Americi, kako neko dođe do mene i kaže: ‘Da li si stvarno video kako neko tone?’ Rekao sam: ‘Ne, to nije tačno’.

Da li je Aerosmith pokušao da svira svoju set listu unazad? A onda su članovi zaboravili su to uradili i odmah napustili binu nakon što su odsvirali bis kao prvu pesmu?

Stiven Tajler/Photo: YouTube printscreen

Da, zvuči smešno – i proširilo se kao urbana legenda – ali se zapravo nije dogodilo.

– To je sjajna priča – izjavio je gitarista Aerosmitha Džo Peri ,govoreći o ovoj priči.

– Nažalost, nije tačno. Uradili smo neke gluposti na bini, ali ništa toliko glupo. Sa druge strane, jednom prilikom smo odsvirali istu pesmu dva puta (na istom koncertu) zato što smo zaboravili da smo je već svirali.

Sledeća priča je kružila širom sveta od osamdesetih pa nadalje, i većina nas je verovatno čula za nju.

Rod Stjuart/Photo: screemnshot YouTube @kithnkinyaken

Kako bismo bili sasvim jasni, suština ove rokenrol legende je da je pevač Rod Stjuart navodno završio u bolnici tokom incidenta na navodnim “orgijama”.

Međutim, istina je da je to čista izmišljotina od strane nekadašnjeg publiciste koga je Stjuarta otpustio. U svojoj autobiografiji iz 2012. godine, on  kaže:

Raskrinkavanje misterije… Da li Volt Dizni zaista čeka odmrzavanje i povratak iz mrtvih?

On je štampi servirao priču u kojoj sam nakon mavodnog zadovoljavanja grupe mornara u gej baru u San Dijegu, morao da odem u hitnu da mi se isprazni želudac.

Pevač uverava čitaoce, međutim:

– Nikada nisam zadovoljiavao ni jednog mornara, a ni čitavu flotu.

Ne, Majkl Džekson nije posedovao kosti Džozefa Merika, Engleza iz 19. veka poznatog po ozbiljnim deformacijama i poznatog kao “Elephant Man” (čovek-slon).

Majkl Džekson/Photo: YouTube printscreen

Ali možda zato što je Džekson bio navodno fasciniran ovim istorijskim likom, počele su da kruže glasine osamdesetih godina da je Džekson kupio njegove ostatke.

Međutim, takva situacija ne bi bila moguća jer kosti nisu ni bile dostupne, kako je izvestio Far Out Magazine – vazdušni napad tokom Drugog svetskog rata na bolnicu Royal London ih je uništio. Neki fragmenti su sačuvani, ali nikada nisu bili na prodaju.

Jedna od najupornijih urbanih legendi devedesetih je ona koja tvrdi da je Merilin Menson odstranio rebro kako bi mogao da vrši oralni seks na sebi. Budući da je njegov šokantni muzički imidž služio kao sjajna podloga za priče koje su kružile usmenim putem, pojavile su se i druge priče o Mensonu, uključujući i onu da je igrao lik Pola Fajfera u originalnom serijalu “The Wonder Years”. Zapravo, taj lik je tumačio glumac Džoš Saviano.

Merilin Menson/Photo: YouTube screenshot

Menson je u svojoj autobiografiji iz 1998. godine opovrgao obe ove teorije.

Da li znate još neku urbanu rok legendu? Pišite nam…

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime