Upravnici uputili apel: Izuzmite pozorišta iz novih mera

0
241
Pozorište/ Photo: pixabay.com
Oglasi

Dobar deo upravnika beogradskih i srpskih pozorišta uputilo je otvoreno pismo Kriznom štabu uz molbu da razmotre mogućnost izuzimanja pozorišta iz novih mera po kojima se zatvaraju sve ustanove kulture do daljnjeg, saznaje Tanjug.

Potpisnici proglasa su Tamara Vučković, upravnica Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Novica Antić, direktor Ateljea 212, Jug Radivojević, upravnik Beogradskog dramskog pozorišta, Aleksandar Ðaja ispred Pozorišta na Terazijama, Svetislav Goncić, direktor Teatra Vuk i Miloš Latinović, upravnik Bitef teatra.

Takođe ovoj inicijativi su se priključili i Spasoje Ž. Milovanović, upravnik Narodnog pozorišta Niš i predsednik zajednice profesionalnih pozorišta Srbije, kao i dr Zoran Ðerić, direktor Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

U proglasu se između ostalog kaže da su direktori prestoničkih teatara veoma svesni krajnje ozbiljne situacije zbog loše epidemiološke situacije i da podržavaju sve napore koje Krizni štab preduzima na suzbijanju ove nezaustavljive pandemije, zajedno sa Vladom Srbije. Smatraju, međutim, da bi teatri trebalo da budu preskočeni u svim narednim merama iz više razloga.

Photo: pixabay.com
Photo: pixabay.com

– Gradska i republička pozorišta, već od samog početka pandemije vrlo rigorozno sprovode propisane mere, a posebno ograničeni broj gledalaca koji čini 30% od kapaciteta sale, upotrebu zaštitnih maski, distancu između sedišta, mere dezinfekcije, testiranje zaposlenih, posebno svih glumaca, proceduru ulaska i izlaska publike, skraćenog radnog vremena do 21:00 čas – stoji u pisanom proglasu.

U pismu se navodi i da je većina zaposlenih u pozorištima vakcinisana, zahvaljujući inicijativi Ministarstva kulture i Grada Beograda.

Upravnici podsećaju da publika u pozorištima krajnje disciplinovano poštuje mere, da tamo nema bliskog kontakta, niti prodaje napitaka i hrane, da svi nose maske tokom predstave i ne zadržavaju se u foajeima i ostalim prostorima, već odmah posle iste napuštaju objekat.

Posebno je naglašeno da je psihološki efekat koji predstave u ovoj situaciji imaju nezanemarljiv, jer publika makar na sat-dva može da se opusti i zaboravi na situaciju u kojoj ceo narod živi već godinu dana i koja na svima ostavlja duboke tragove.

– Imajuću u vidu ove činjenice, molimo Vas da razmotrite naš zahtev, a mi upravnici pozorišta pridružujemo se Vašim naporima time što ćemo igrati predstave i učinićemo sve što možemo da Vam pomognemo u ovim teškim trenucima – zaključuje se u otvorenom pismu predstavnika pozorišta JDP, BDP, Bitef teatar, Pozorište na Terazijama, Atelje 212, Teatar Vuk, kao i SNP u Novom Sadu i NP Niš.

Pozorište/ Photo: pixabay.com
Pozorište/ Photo: pixabay.com

Izvor: Tanjug

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime