Upoznajte Azru, Lanu i Miu – junakinje prvog regionalnog stripa o pandemiji

0
274
Mia/ Photo: Centar za ženske studije Beograd
Oglasi

Azra, Lana i Mia prve su u nizu junakinja upravo objavljenog stripa koji se bavi neplaćenim kućnim radom i načinom na koji su njegov teret tokom pandemije podnele mlade devojke i žene iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Na koji način je pandemija uticala na to da inače neplaćeni kućni rad bude dodatno opterećenje za devojke i žene, kako su se borile sa novim obavezama i da li su uspevale da dobiju podršku od svojih najbližih, samo su neke od tema koje na originalan način obrađuju strip epizode čije su autorke Danica Jevđović i Lejla Kalamujić.

Centar za ženske studije Beograd i Udruženje za kulturu i umjetnost CRVENA tokom ove godine realizuje istraživački projekat “Vratiti svoje vr(ij)eme: kampanja za ravnopravne navike u obavljanju kućnog rada među Milenijalkama i Zumerkama zasnovana na istraživanju”.

U okviru velikog istraživanja istraživački timovi CŽS i Crvene organizovali su i niz fokus grupa, a iskustva koja su devojke podelile tom prilikom pretočena su u serijal strip epizoda koje su postale pravi hit na društvenim mrežama.

Do sada objavljene prve tri epizode stripa u celosti su dostupne na sajtu Centra za ženske studije Beograd.

Lana/ Photo: Centar za ženske studije Beograd
Lana/ Photo: Centar za ženske studije Beograd

– Tema čitavog projekta bila mi je zanimljiva i bliska – izjavila je ilustratorka Danica Jevđović, objašnjavajući kako iz sopstvenog, ali i iz iskustva svojih bližnjih, kao i slušajući iskustva devojaka i žena iz regiona koje su učestvovale u ovom projektu, uviđa da su sve one u prilično sličnoj situaciji.

– Mislim da tema dobro prikazuje jednu apsurdnu situaciju koja je mogla biti mnogo manje stresna samo da jedni druge – muški, ženski, stari, mladi – malo više slušamo, malo više razgovaramo i malo više pokušamo da razumemo.

Njene ilustracije nastale su na osnovu priča koje je, osluškujući iskustva devojaka iz cele Srbije i Bosne i Hercegovine, uobličila književnica Lejla Kalamujić.

– Zaista mi je bilo i interesantno i poučno čuti iskustva mladih žena tokom pandemije. Ovo je prvi put da pišem strip epizode i velika je sreća da je Danica dio projekta i da sve to brzo i jako lijepo vizuelizira. Meni je ova saradnja otkrila neke nove vidike. Baš sam se zagrijala za rad na stripu i, ko zna, možda nekad bude prilike da radimo još nešto – izjavila je Lejla Kalamujić.

Azra/ Photo: Centar za ženske studije Beograd
Azra/ Photo: Centar za ženske studije Beograd

Predmet istraživanja “Vratiti svoje vr(ij)eme” jesu položaj i iskustva mladih žena u kontekstu COVID-19 pandemije u Srbiji i Bosni i Hercegovini, sa željom da se sazna na koje je sve načine pandemija COVID-19 uticala na preraspodelu, kvalitet i kvantitet neplaćenog kućnog rada koji obavljaju žene, starosti od 19 do 34 godine u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Uz pomenute strip epizode, krajnji rezultati istraživanja, kao i komparativna analiza, biće javno dostupni u sklopu kampanje koja za cilj ima podizanje društvene svesti o ovom problemu.

Projekat “Vratiti svoje vr(ij)eme” realizovan je uz pomoć Balkanskog fonda za demokratiju Nemačkog Maršalovog fonda SAD (BTD) i podršku Agencije SAD za međunarodni razvoj (USAID).

Azra/ Photo: Centar za ženske studije Beograd
Azra/ Photo: Centar za ženske studije Beograd
Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime