Uloge preko kreveta… Sve je počelo na kauču moćnog Lija Šuberta, a jednu mladu glumicu je koštalo života

0
381
Oglasi
Virdžinija Rejp/Photo: flickr.com
Virdžinija Rejp/Photo: flickr.com

Nedavno objavljen film srpske glumice i producentkinje Danijele Štajnfeld samo je potvrdio ono što se godinama unazad zna – pojedini veliki moćnici filmske industrije, bilo da se njihovo ime zna ili ne, važe za seksualne predatore koji maltretiraju i uništavaju živote mladim glumicama. Iako je za sada slučaj Štajnfeld jedini (priznat) u Srbiji – u Holivudu je to nešto o čemu se priča već decenijama unazad.

Ugledni američki lingvista i kolumnista Ben Zimer je u magazinu The Atlantic napisao tekst u kojem je podsetio na metod “casting couch” – odnosno kauč za kasting, koji se u Americi već sto godina koristi u svakodnevnom govoru.

Li Šubert/Photo: wikipedia.org
Li Šubert/Photo: wikipedia.org

Komad namještaja koji je nekada bio u svakoj kancelariji, najpre u onim brodvejskim, a kasnije i u onim holivudskih producenata, postao je sinonim za izopačenu politiku šoubiznisa prema kojoj su moćni muškarci ucenjivali mlade glumice seksualnim uslugama u zamenu za uloge u predstavama i filmovima.

Sve je počelo na Brodveju u kancelariji Lija Šuberta.

SRPSKA GLUMICA OTKRILA U DOKUMENTARCU: SILOVAO ME JE MOĆNIK IZ DOMAĆE FILMSKE INDUSTRIJE

Glumicama je sudbina zavisila samo od toga hoće li da spavaju sa Šubertom ili ne.

“Šubert je vodio javnu kuću, a ne pozoriše”, piše u tekstu pomenutog kolumniste.

Davne 1921. godine, Šubert je zajedno sa dvojicom prijatelja iznajmio apartman u San Francisku gdje je krenuo u “lov” na mlade modele i glumice koje bi želele da okušaju svoju sreću u Holivudu. Jedne večeri je pozvao i tada dvadesetšestogodišnju Virdžiniju Rejp, koja je te večeri bila brutalno silovana od strane trojice muškaraca, među kojima je bila i glumačka zvezda Rosko “Fatty” Arbajkl.

Virdžinija Rejp/Photo: wikipedia.org
Virdžinija Rejp/Photo: wikipedia.org

S obzirom na to da je glumica bila drogirana i u teškom zdravstvenom stanju, Šubert i Arbajkl nisu mogli da je isprate iz hotela, već su pozvali hotelskog lekara koji je zajedno sa njima pokušao da zataška ceo slučaj.

Tada su glasine o promiskuitetu počele da prate mladu Virdžiniju za koju se pričalo da je nekoliko puta imala abortus – što je kasniji pregled lekara iz bolnice u San Francisku demantovao.

Rosko Arbajkl/Photo: wikipedia.org
Rosko Arbajkl/Photo: wikipedia.org

Ispostavilo se da je glumici pukao mokraćni mehur zbog brutalne i teške penetracije, ali i zbog težine Arbajkla koga su zvali i “Debeli”. Preminula je posle četiri dana.

Njena koleginica Bambina Delmont tada je ispričala američkim medijima da je Arbajkl silovao Virdžiniju zbog čega je njegova karijera bila upropašćena – kasnije je morao da radi samo pod pseudonimom, iako nikada nije sudski procesuiran.

HL/Izvor: nova.rs

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime