Ukinuta filmska cenzura… u Italiji

0
257
Oglasi
Poslednji tango u Parizu/Photo: Promo
Poslednji tango u Parizu/Photo: Promo

Dekretom ministra kulture u Italiji prestrala je da važi filmska cenzura, preneli su italijanski mediji, a sam ministar kulture, Dario Franćeskini između ostalog je izjavio:
– Ukinuta je filmska cenzura, sistem kontrola i intervencija koji su dozvoljavali državi da sputava slobodu umetnika.

Agencija Ansa podseća da filmska cenzura ima stogodišnju tradiciju i da se pojavila govoto istovremeno kada i prvi filmovi za publiku u Italiji, 1914 godine.

U proteklih stotinu godina skoro 35.000 filmova kontrolisla je komisija za cenzuru, a od 1944. godine trećina je, nakon rezova i promena, bila puštena u bioskopske sale.

Vremenom menjala su se pravila, pa je cenzura od stroge političke, religiozne i socijalne kontrole postala više jedna vrsta odbrane prava maloletnika od neodgovarajućih filmskih sadržaja.

Photo: pixabay.com
Photo: pixabay.com

Među cenzurisanim ostvarenjima bila su i “Poslednji tango u Parizu”, “Roko i njegova braća” i “Dolče vita”, filmovi koji se danas smatraju remek delima kinematopgrafije.

Umesto komisije za cenzuru filmski studiji će biti obavezni da sami kalsifikuju film, a u cilju zaštite dece i maloletnika od sadržaja koji podstiču na nasilje, promovišu oružje ili neodgovarajući seksualni sadržaj.

Filmovi će ubuduće nositi oznake (etikete) da li su pogodni za svu publiku, ili da nisu za decu do šest godina starosti, ili da se ne savetuju publici mlađoj od 14 godina, a komisija će kontrolisati da li etiketa odgovara sadržaju filma.

Izvor: Tanjug

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime