Ubi nas politička korektnost… Elvis Kostelo više neće izvoditi “Oliver’s Army”, jer sadrži rasnu uvredu

0
357
Oglasi
Elvis Kostelo/Photo: facebook@ElvisCostello
Elvis Kostelo/Photo: facebook@ElvisCostello

Elvis Kostelo se ovog leta vraća na turneju pošto su prvo njegovi lični zdravstveni problemi, a potom i pandemija prekinuli njegove nastupe. Ali, jedna, moždai najvažnija pesma će nedostajati na njegovoj set listi.

Kostelo više neće izvoditi pesmu “Oliver’s Army”, hit iz 1979. u Velikoj Britaniji, jer sadrži reč koja može da uvredi nekog pripadnika crne rase, a u intervjuu za Telegraph zamolio je radio stanice da prestanu da je emituju.

J****A NOVA POLITIČKA KOREKTNOST…  DŽON KLIZ UŽIVO U PROGRAMU REKAO “STRAŠNU” REČ, VODITELJ SE IZVINJAVAO UMESTO NJEGA

Sporni stih u “Oliver’s Army” glasi: “When you’ve been on the murder mile, only takes one itchy trigger. One more widow, one less white nigger (Kad si na ubistvenom putu potreban je samo jedan nervozni okidač. Još jedna udovica, jedna bela crnčuga manje – eng. pr.)

Naravno, reč je Kostelovoj angažovanoj političkoj himni, inspirisamoj nemirima krajem sedamdesetih godina prošlog veka u Severnoj Irskoj, a zasniva se na susretima muzičara s mladim vojnicima koji su bili uključeni u sukob. Problematični oksimoron “white nigger” tada je označavao žargonski opis koji se koristio između dve zaraćene snage u etničko-nacionalističkom sukobu u Severnoj Irskoj u drugoj polovini 20. veka.

NIK KEJV OTVORIO PANDORINU KUTIJU: POLITIČKA KOREKTNOST POSTALA JE NAJNESREĆNIJA RELIGIJA NA SVETU

Unionisti i lojalisti, koji su uglavnom protestanti i smatraju se Britancima, zalagali su se za ostanak Severne Irske u Ujedinjenom Kraljevstvu. Irski nacionalisti i republikanci, koji su uglavnom Irci katolici, bili su se za ujedinjenje Severne Irske s Republikom Irskom. Glavni učesnici sukoba bile su republikanske i lojalističke paravojske, britanske bezbednosne snage i politički aktivisti i političari.

– Da sam danas napisao tu pesmu, možda bih dvaput razmislio o tome – rekao je Elvis Kostelo za Telegraph i dodao: – Tako su zvali mog dedu u britanskoj vojsci – to je istorijska činjenica – ali ljudi danas čuju tu reč kao zvono za uzbunu i optužuju me za nešto što mi nije bila namera.

ZAMAGLJENI POGLED, PREVIŠE PIĆA, SLUČAJNI UDARAC I POLJUBAC ZA LAKU NOĆ… ELVIS KOSTELO OBKAVIO “FAREWELL, OK”, TREĆI SINGL SA NOVOG ALBUMA

Pesma se dugo puštala bez cenzure u britanskom etru sve do 2013. godine, nakon čega je ta reč bila redovno cenzurisana “bipom”. BBC je potom primio žalbe nekih slušalaca koji su bili “užasnuti tim činom koji je razvodnio antiratnu poruku pesme”.

Kostelo se složio da “bip” na toj reči “samo pogoršava situaciju”, rekao je za Telegraph, “jer radio stanice to tada ističu u prvi plan”.

Muzičar je dodao da je čak za prethodnu turneju napisao novi stih za pesmu, koji se fokusirao na cenzuru, ali je odlučio da povuče pesmu u budućnosti i poručio da bi radio stanice trebalo da urade isto.

Kostelo se tako pridružio rastućoj grupi muzilara koji su povukli pesme s “uvredljivim” materijalom. The Rolling Stones su s repertoara izbacili „Brown Sugar”, u kojoj se spominje pijaca robova gde se nude mlade crnkinje kao seksualno roblje, a grupa Paramore je takođe povukla u penziju svoju verovatno najpoznatiju pjesmu “Misery Business”, delom zato što sadrži stihove koji drugu ženu nazivaju “kurvom”.

HL/Izvor: ravnodona.com

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime