U nedelju počinje Treći književni maraton “Beogradski čitač” u Čuburskom parku

0
212
Photo: pixabay.com
Oglasi

Treći književni maraton “Beogradski čitač” počinje u nedelju, 22. aprila, u 12:00 časova u Čuburskom parku (kod skulpture “Beogradski čitač”), i trajaće do ponedeljka, 23.aprila, u podne.

Treću godinu zaredom inicijativa “Beogradski čitač” povodom Svetskog dana knjige, organizuje književni maraton u trajanju od 24 sata. Ovogodišnji maraton, u slavu književnosti, otvoriće pisac i akademik Matija Bećković, a u programu će nastupiti više od 100 učesnika.

Kod skulpture “Beogradski čitač”, ispred mikrofona će se smenjivati afirmisani pisci i poete, a na lepotu pisane reči podsetiće i dramski umetnici Milan Caci Mahailović, Tatjana Vančelovski, Jelena Stupljanin, Rale Milenković…

Učestvovaće i autori koji stvaraju na jezicima nacionalnih manjina, članovi literarnih sekcija osnovnih škola i gimnazija i laureati literarnih konkursa Dečjeg kulturnog centra Beograda.

Knjige će preporučiti youtuberka Milica Ðorđević, a svoja prozna dela predstaviće i troje blogera.

Posetioci će saznati kakav umetnički izraz neguju mladi pisci i poete u okviru tribine “Mladi dolaze” Udruženja književnika Srbije i kako stranci koji žive u Beogradu slave dela svojih pisaca.

Photo: Promo
Photo: Promo

U završnici maratona, publiku će zabaviti i pisci za decu i mlade, kao i članovi Beogradskog aforističarskog kruga, a predstaviće se i srednjoškolci koji pišu poeziju, okupljeni u pokretu “Antikonformizam”.

Publika će moći da čuje i dela Miloša Crnjanskog, Danila Kiša, Isidore Sekulić i drugih čuvenih pisaca, čiji su glasovi ovekovečeni u bogatoj riznici Zvučnog arhiva Radio Beograda.

U prvim satima Svetskog dana knjige 23. aprila biće emitovano i nekoliko radio drama Dramskog programa Radio Beograda, a u ranim jutarnjim časovima i serijal “Dobro jutro, deco” Prvog programa Radio Beograda.

Publika će čuti i ljubavne pesme po izboru glumca Lazara Ristovskog iz “Antologije srpske ljubavne poezije” i podsetiti se specifične harizme voljenog glumca Dragana Nikolića, čija je umetnost ovekovečena i u audio knjizi “Nešto lepo” Slobodana Stojanovića.

Biće predstavljene i audio knjige za decu, a na zahtev poklonika književnog maratona ponovo će se u Čuburskom parku slušati audio izdanje kultnog romana Marka Vidojkovića “Kandže”, čiji je narator glumac Sergej Trifunović.

Prva jutarnja kafa u ponedeljak biće “servirana” uz stihove iz antologije ljubavne poezije Gordane Simeunović, a najavljeno je i predstavljanje knjiga “Uspavanka za miša” Jelice Graganović i “USUD” Gordane Vlajić.

“Književni maraton” u Beogradu zatvoriće pesnikinja Mirjana Bulatović i dečji pisac Branko Stevanović.

Photo: pixabay.com
Photo: pixabay.com
Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime