U Beogradu održan rok koncert za Palestinu… davne 1982. godine

0
191
Koncert Palestina/Photo: Pixabay
Oglasi

Sukob Izraela i Palestine već mesecima je glavna vest u svetskim medijima. Eskalacija ovog sukoba dogodila se nedavno, ali ovaj region je odavno bure baruta i predmet različitih mišljenja u svetu, ali i na ovim prostorima. Javnost ali i državnici bivše Jugoslavije, naravno, imaju podeljene stavove.

Ipak, kad su/smo svi bila ista država, nije bilo tako. Naime, 1982. godine, održan je rok koncert kao podrška Palestini, a na njemu su nastupili neki od najvećih rok bendova.

Mama, ovde je mrak, tata je prestao da diše… Rodžer Voters snimio novu pesmu kao podršku Palestini

Rok Časopis Džuboks je ovako izveštavao sa događaja Podrška Palestini:

“U petak, 9. jula, u Beogradu je održan veliki miting solidarnosti s borbom palestinskog naroda. Na Trgu Marksa i Engelsa okupilo se preko 30 hiljada mladih, odajući priznanje i podršku Palestincima protiv izraelskog agresora.

Zauzimanjem većeg dela nezavisnog Libana i okupacijom glavnog grada Bejruta, izraelska vojska je stavila pred svršen čin narod Palestine, koji se već dugi niz godina bori za ostvarivanje svojih legitimnih prava.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Za Konja Keks (@kekszakonja)

Provodeći brutalnu agresiju, Izraelci se koriste tako poznatim fašističkim metodama, u istoriji dobro poznatim. Kao da su zaboravili sve strahote Drugog svetskog rata, u kojem je jevrejski narod pretrpio ogromne žrtve.

Mladi Beograda su u punoj meri iskazali svoju solidarnost. U organizaciji Saveza socijalističke omladine priređen je skup pod nazivom Smrt fašizmu – sloboda narodu. Sve prisutne je pozdravio narodni heroj, general-pukovnik Dušan Korać, koji je govorio o borbi palestinskog naroda i podršci koju naša zemlja toj borbi pruža.

Predstavnik PLO-a u Beogradu Mohamed Naphan zahvalio je narodima i narodnostima Jugoslavije na pomoći i solidarnosti. Za vreme koncerta, pročitan je telegram upućen ovom skupu, Savezu boraca i omladini Jugoslavije, od strane vođe palestinskog naroda Jasera Arafata.

Muzičari digli glas glas protiv bombardovanja Palestine… Reagovali RATM, Holzi… i Rijana (možda bolje da nije)

Tokom muzičkog dela pojavili su se R. M. Točak s pratećom grupom, Električni orgazam, Aki Rahimovski i Riblja čorba. Uglavnom su to bili kratki nastupi, no vrlo efektni.

Riblja čorba je izvela nekoliko svojih poznatih numera, kao i nekoliko novih, za koje je Bora rekao da će se naći na sledećem albumu, čiji se izlazak očekuje tokom jeseni. Treba napomenuti da je ovaj koncert za naše domaće iskustvo imao dosta kvalitetan zvuk, što je svakako napredak za buduće poduhvate“ pisao je tada Džuboks.

Kažu ljudi da je u nekom trenutku voditelj programa izgovorio kako na koncertu ima blizu 100.000 ljudi. Ipak kako pišu očevidci, to je bilo daleko od istine. Na početku je bilo oko 6 ili 7 hiljada ljudi, da bi se taj broj popeo na 20-ak kad je zasvirala Riblja Čorba kao zvezde večeri.

HL/Izvor: City magazine

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime