Tzar stiže kod Maršala… Rambo Amadeus 25. maja ispred Muzeja Jugoslavije

0
380
Oglasi
Rambo Amadeus/Photo: YouTube screenshot
Rambo Amadeus/Photo: YouTube screenshot

Muzej Jugoslavije obeležiće Dan mladosti uz koncert Ramba Amadeusa, 25. maja na platou ispred Muzeja, čime će zvanično otpočeti projekat “Leto u muzeju”, najavili su organizatori.

Umetničko stvaralaštvo Ramba Amadeusa od njegovog pojavljivanja, prvih albuma, performansa, ali i aktivizma, predstavlja zapravo umetničku hroniku rastakanja SFRJ i njenog nasleđa.

RAMBO AMADEUS: IZREKA “SJAŠI KURTA DA UZJAŠI MURTA” IZMIŠLJENA JE PRE VIŠE STOTINA GODINA ZA POTREBE TADAŠNJIH DESPOTIJA

Njegovo ironijsko poigravanje sopstvenim kultom ličnosti opominje nas i podseća na zavodljivi karakter diktature i zloupotrebu autoriteta u savremenom trenutku.

Danas je glavni predmet interesovanja Ramba Amadeusa, pored muzike i jedrenja, kompleksno ekološko pitanje, pa je i njegov aktivizam većinom usmeren ka ovoj temi. Na koncertu 25. maja nastojaće da preispita upravo ove teme, a gde to može bolje nego ispred Muzeja Jugoslavije.

Rambo Amadeus jedna je od najistaknutijih figura, kultna ličnost jugoslovenske muzičke scene. Kompozitor, tekstopisac, gitarista, performer, jedriličar i eko aktivista. I Tzar. Njegove pesme opisuju stvarnost iz posebnog, satiričnog ugla, vešto razotkrivajući apsurde savremenog sveta i lakonski ih izlažući šarenim reflektorima bine.

Muzika mu je slobodan konglomerat svih muzičkih stilova, pri čemu vezuje muzičku teoriju i kritiku u “Gordijev čvor”. Izmislio je i termin “turbo folk”.

RAMBO AMADEUS: CARSKA SE NE PORIČE… A USTVARI, SVI REŽIMI PROPADAJU JER NIKO NE ŽELI VLADARU DA SAOPŠTI LOŠE VESTI

Na koncertima nikada ne reprodukuje doslovno studijske verzije pesama već improvizuje, obilato koristeći humor, kako u konferansi tako i u samom muzičkom izrazu.

Često se događa da počne da svira jednu pesmu, a završi neku sasvim petu, pravdajući se zaboravnošću.

Možda se baš zbog te majstorske “zaboravnosti” njegovi koncerti dugo pamte.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime