Trideset velikih pisaca koji su bili – bibliotekari

0
188
Oglasi

Izdavačka kuća Dereta objavila je zanimljiv zbornik “Pisac u svom raju: trideset velikih pisaca koji su bili bibliotekari”, profesora latinoameričke književnosti na Univerzitetu Granada Anhela Estebana.

pisac-u-svom-raju-trideset-velikih-pisaca-koji-su-bili-bibliotekari-000028195925Polazeći od izjave Horhe Luisa Borhesa “Raj sam uvek zamišljao kao nekakvu biblioteku”, Esteban je dočarao živote onih pisaca koji su veći deo svog vremena provodili u bibliotekama.

“Trideset pisaca” otvara vrata svoje druge kuće, onih tihih mesta u kojima su radili kao upravnici, bibliotekari ili arhivisti, provodeći duge sate u čitanju i istraživanju.

Anhel Esteban nas vodi kroz istoriju prašnjavih polica, kroz vekove nagomilanog znanja i upoznaje nas sa (ne)radnim navikama slavnih ljudi od pera poput Getea, Helderlina, Prusta, Borhesa, Ljose, Kerola, Pereka i Stivena Kinga.

Čar ove knjige nije samo u raznolikosti sudbina njenih junaka, anegdotama i mitovima koji su se pleli oko njih, već i u istorijsko-geografskim skokovima kojima obilazimo biblioteke iz epohe baroka do savremenog doba, od Buenos Ajresa preko Londona, Madrida pa sve do ruskih pustahija.

Anhel Esteban je uspeo da sumira ogromnu građu koja po pavilu prati ovakve knjige i da zakletim knjiškim moljcima pruži uzbudljivo i edukativno štivo, puno dragocenih podataka.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime