Tri dana, devet bendova, 36 fotki… Bili smo na drugom HITH festivalu u URMUS-u…

1
247
Lem Jem/ Photo: AleX
Oglasi

Proteklog vikenda u prostorijama Udruženje rok muzičara Srbije održano je drugo izdanje Holidays In The Hram (HITH) festivala.

Tri dana, devet bendova… nije da se pravdamo, ali treba vremena da se slegnu utisci i to je glavni razlog  što malo kasnimo za reportažom.

Osnovna ideja, pa i cilj festivala jeste promocija rokenrola, oživljavanja domaće scene i jedan od načina da se pomogne bendovima i ljubiteljima dobrog zvuka da se bolje upoznaju.

Osim beogradskih, na sceni punog i još jednom da ponovimo – punog URMUS-a našli su se i bendovi iz drugih gradova Srbije, ali i iz bližeg inostranstva: Overdrive (Zrenjanin), Kamene kare (Beograd), Lem Jem (Beograd), Brat (Užice), Vrane kamene (Beograd), Veto (Beograd), She Loves Pablo (Zagreb), Muzika poludelih (Vrbas) i Bednici (Beograd).

Teško je u nekoliko rečenica opisati tri dana festivala i nastupe devet bendova, a da to ne bude predugačak, suvoparan i već hilhadu puta “viđen” tekst. I zato ćemo se potruditi da budemo kratki i jasni bez previše analiziranja i “filozofiranja”.

Kamene Kare/ Photo: AleX
Kamene Kare/ Photo: AleX

Prve večeri nastupali su bendovi Lem Jem, Kamene kare i Overdrive. Ako izuzmemo prvi pomenuti bend, druga dva su već veterani dobro poznati domaćoj publici. Prisutnima su pružili ono što se od njih i očekivalo – dobru svirku.

Kamene Kare, punk oi sastav, ekipa poznata iz benda Prilično Prazni, uigrani, uvežbani sa jasnim i glasnim stavom o svetu i mestu u kome živimo.

Overdrive, hardcore punk/metalcore zrenjaninski veterani postoje još od 1994. godine. Duže vreme ih nije bilo u Beogradu, pa je bilo zadovoljstvo čuti ih ponovo. Nadamo se da više neće praviti toliku pauzu i da ćemo ih uskoro ponovo slušati na nekoj svirci.

Veto/ Photo: AleX
Veto/ Photo: AleX

Druge večeri HITH festa nastupali su Veto, Vrane Kamene i Brat. Da počnemo od najmlađih… Dakle, Veto… beogradska trojka jedva punoletnih klinaca (barem tako izgledaju), ali kakvih klinaca!

Momci imaju stav i petlju (da ne kažemo m*uda). Na njihovom repertoaru uglavnom su strane blues rock i hard rock pesme, a počeli su da se bave i autorskim radom. A zašto imaju petlju? Zato što su izašli na binu i odsvirali Hendriksa. I uopšte nije bitno kako je to zvučalo, niti ovo piše muzički kritičar… bitno je da su to uradili. Bez blama, bez snebivanja, bez treme.

Vrane Kamene/ Photo: AleX
Vrane Kamene/ Photo: AleX

Ako se zaželite zvuka dobrog starog, pravog rokenrola, idite na svirku benda Vrane Kamene. Umesto svog, prenećemo komentar koji se čuo iz publike posle nastupa benda: – Vrane, izdominirali ste!

“Imamo li problem… Imamo li problem”… Opasno zarazna pesma, zar ne? To znaju svi koji su je čuli. Da, užički Brat zatvorio je drugo veče HITH festa. Onako na svoj način. Mislim da oni spadaju u jedan od malobrojnih bendova u kojima je basista “najživahniji”.

S druge strane, neverovatno je da neko kao što je Ivan (pevač benda, ako ima onih koji ne znaju) ko ne menja izraz lica tokom nastupa zrači neverovatnom pozitivnom energijom. Muzički ukusi su različiti. Možete da volite pank ili ne, da ga slušate privatno ili ne, ali Brat spada u bendove koji pune baterije i to “do vrha”.

Brat/ Photo: AleX
Brat/ Photo: AleX

Treće večeri festivala nastupili su bendovi Bednici, Muzika poludelih i She Loves Pablo. Pa da opet počnemo od najmlađih. Ako su u Vetu jedva punoletni (sa akcentom na “ako”) u ovom bendu definitivno nisu, jer ga čine klinci mlađi od 18 godina. Dolazeća rok ili bolje možda reći – punk generacija.  

Momci imaju jasno izgrađen stil, sviraju autorske pesme i uveliko rade na albumu, pa vi vidite. URMUS su digli na noge, napravili šutku i dobrano podigli temperaturu.

Jeste da su još uvek nekako “nezgrapni” kada je u pitanju komunikacija sa publikom. Ima tu foliranja i nastupa “ja sam faca”, ali je to potpuno OK za njihove godine. Ima vremena, naučiće i to.

Muzika poludelih/ Photo: AleX
Muzika poludelih/ Photo: AleX

Još jedna ekipa koju neko vreme nismo slušali i gledali u Beogradu je i Muzika poludelih iz Vrbasa, hardcore /punk /Oi bend oformljen još davne 1997. godine. Ko ih je slušao zna kako zvuče, ko nije neka ode na YouTube. Opisivati muziku ili nastup benda koji postoji više od dve decenije i spada u veterane domaće punk scene, stvarno je besmisleno.

Da li su uvežbani? Naravno da jesu. Da li prave dobru atmosveru? Naravno da prave. Da li Đakon i dalje na isti način drži mikrofon? Naravno da drži (doduše, time izluđuje fotografe, ali nema veze). Sve ostalo je stvar ukusa.

She Loves Pablo/ Photo: Lika Rašković
She Loves Pablo/ Photo: Lika Rašković

Gosti iz Zagreba, bend She Loves Pablo, zvanično su zatvorili drugo izdanje Holidays In The Hram festivala.

Komentar o njihovom nastupu prepustili smo Luki Raškoviću (Trnje), jednom od organizatora festivala:– Glasno, svirački savršeno i dušom u muzici koju sviraju! Njihova publika ih je, zaista, jedva dočekala.

Lem Jem/ Photo: AleX
Lem Jem/ Photo: AleX

Verovatno ste primetili da u tekstu nije pomenut jedan bend i to onaj koji je prvi nastupio i otvorio festival. Nije praksa, a nije ni po pravilima pisanja reportaže, ali smo imali dobar razlog.

Lem Jem. Novi, mladi beogradski bend garažnog stila sa modernim vajbom. Tako smo ga i najavili, uz fotografiju a la Greta Van Fleet i  samim tim neizbežnu predrasudu.

Onda dođete na svirku, stanete ispred bine, gledate mlade momke, a čujete jedan zreo, mnogo dobar bend. Jedino zajedničko sa Gretom – kovrdžava kosa pevača. Toliko o predrasudama i promo fotografijama.

Lem Jem ima svoju priču, svoj put, imidž i zvuk. Poseduju ono prirodno “pozitivno ludilo”. Nema izveštačenosti, teatralnosti, foliranja… Oni su takvi.

Pevaju na engleskom, što je nažalost postalo prilično zastupljeno među domaćim bendovina (“zbog stranog tržišta” kažu… ma, da…), ali kod Lem Jema to nekako dođe kao logičan i dobar izbor. Pitanje je kako bi njihove pesme zvučale na srpskom.

Bilo bi lepo videti ih na većoj bini, uz bolje ozvučenje, rasvetu… Dati im prostora da “dišu” i pokažu šta mogu, a mogu mnogo. Momci, čekamo prvo izdanje. Sa nestrpljenjem.

Za kraj, respect starijim bendovima i veteranima domaće scene, ali utisak je da su novi klinci obeležili drugo izdanje HITH festivala. A to daje nadu…  

[infobox title=’Book&Roll Open Day – kreativno druženje mladih umetnika’]

Book&Roll Open Day/Photo: Promo
Book&Roll Open Day/Photo: Promo

U okviru druge večeri HITH festivala, tokom dana, održan je i Book & Roll Open Day, događaj koji je okupio mlade kreativce, muzičare, pisce, snimatelje, fotografe… koji su imali priliku da se druže i razmenjuju iskustva, ali i da predstave svoje radove.[/infobox]

Oglasi

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime