“Toni Erdman” najbolji evropski film 2016.

0
273
Oglasi
Ekipa filma Toni Erdman/ Photo: imdb.com
Ekipa filma Toni Erdman/ Photo: imdb.com

Film “Toni Erdman” nemačke rediteljke Maren Ade proglašen je u Vroclavu, ovogodišnjoj evropskoj prestonici kulture, za najbolji evropski film u 2016. godini.

To je, prema rečima rediteljke, prvi put da je tim priznanjem, koje dodeljuje Evropska filmska akademija, nagrađen film koji je režirala žena.

“Toni Erdman”, priča o uspešnoj poslovnoj ženi iz Nemačke koja živi u Bukureštu i uz svog ekscentričnog oca otkriva duboki smisao života, dobio je nagradu i za najbolji scenario, najboljeg glavnog glumca i glumicu i najbolju režiju.

Pirs Brosnan/ Photo: Facebook @pircebrosnan
Pirs Brosnan/ Photo: Facebook @pircebrosnan

Specijalnu nagradu za doprinos svetskoj kinematografiji dobio je glumac i producent Pirs Brosnan, a za najbolji dokumentarni film proglašen je “Fuocoammare” (Vatra na moru) italijanskog reditelja Đanfranka Rosija, dramska priča o migrantima na ostrvu Lampeduzi.

Nagradu za životno delo dobio je francuski scenarista i pisac Žan-Klod Karijer, poznat po scenarijima za filmove “Le Tambour” Folkera Šlendorfa i “Nepodnošljiva lakoća postojanja” Filipa Kaufmana, koji je pisan po romanu češkog pisca Milana Kundere.

– Scenario nije ništa bez dobrog reditelja. To je kao leptir-mašna bez vrata – rekao je 85-godišnji Karijer na ceremoniji uručenja nagrada.

Izvor: Beta.rs

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime