Ti vrediš… Međunarodni filmski festival Uhvati film od 23. do 29. septembra u KC Novog Sada

0
264
Oglasi

Untitled 2Bogat i raznovrstan program obeležiće 17. Međunarodni filmski festival Uhvati film, koji se održava od 23. do 29. septembra od u Kulturnom centru Novog Sada u organizaciji KAO Parnas.

Tokom sedam festivalskih dana, publika će potpuno besplatno uživati u premijernim projekcijama kratkometražnih filmova iz celog sveta i kvalitetnom pratećem programu.

Festival će biti svečano otvoren u ponedeljak 23. septembra od 18:00 časova uz druženje sa prijateljima i donatorima.

Otvaranje će obeležiti muzički nastup Dražena Stojšina i Stefana Rudakijevića (MuzikaNova), po tekstu Miodraga Petrovića, kao i projekcija prošlogodišnjih nagrađenih filmova “Boria” i “Lovac na talente”. Publika će moći uživati i u izložbi predmeta od recikliranog papira, čiji su autori korisnici Radnog centra ŠOSO “Milan Petrović” sa domom učenika.

Prateći program nastavlja se 24. septembra od 18:00 časova, razgovorom sa povodom: “Ti vrediš – gde su, šta rade akteri filmova sa prethodnih Festivala?”.

Publika će još jednom pogledati dokumentarne filmove, a zatim direktno od aktera saznati njihove trenutne životne puteve i koliko ih je dokumentovanje sopstvenog života promenilo i unapredilo.

Menjanje perspektiva, Uhvati film nastavlja i 25. septembra od 18:00 časova. Posle performansa Olivere Marić i Tanje Josić “Seks i nasilje: od šest do trideset šest”, nastalog po tekstu Marijane Čanak, sledi razgovor: “Hajde da ne ćutimo: seksualno nasilje nad ženama sa invaliditetom“.

Zajedno sa gostima iz struke, tribina će osvestiti specifičnosti seksualnog nasilja nad ženama sa invaliditetom i istaći odgovornost svih nas da o ovoj važnoj temi govorimo, ne okrećemo glavu pred bilo kojim vidom nasilja i reagujemo.

Okosnica festivala biće takmičarski program, koji se održava se od 26. do 29. septembra od 18:00 časova. Čine ga premijerne projekcije čak 39 filmova iz 18 zemalja sveta, posle čega slede razgovori sa povodom sa autorima filmova, gostima i publikom.

Ove godine na reperotaru su animirani, igrani i dokumentarni filmove, klasičnih i neklasičnih filmskih formata.

Svaki pojedinačan filmski dan pratiće tematski razgovor sa povodom:

– U četvrtak 26. septembra biće prikazani filmovi o Evropi, nakon projekcija sledi razgovor sa povodom: “Priča o Evropi”.

– U petak, 27. septembra na programu su filmovi iz Rusije i Azije i razgovor sa povodom: “Kako (zašto) film utiče na nas?“ u okviru kojeg će se sabirati utisci o odgledanim filmovima i govoriti o moći filma da osetimo i promenimo se.

– U subotu, 28. septembra u fokusu su žene sa invaliditetom, a razgovor sa povodom  posvećen je temi: “Zašto ženama sa invaliditetom ne trebaju bajke?”.

– U nedelju, 29. septembra, na repertoaru su filmovi koji pomeraju granice nauke i ljudske spoznaje. Razgovor sa povodom biće na temu: “Zašto nam je teško prihvatiti invaliditet” u okviru kojeg će se debatovati o (ne)rađanju i usvajanju dece sa invaliditetom kao i udomljavanja životinja sa invaliditetom.

Photo: Promo
Photo: Promo

Završnog dana Festivala, biće organizovana akcija doniranja za kuce i mace sa invaliditetom za udruženje SPANS.

Tokom celokupnog trajanja manifestacije, u holu bioskopa Kulturnog centra Novog Sada, biće postavljene izložbe fotografija likovnih radova Anamarie Brašnjo i fotografija Maje Tomić  – “Priče o…”

Zavesa na 17. poglavlje Uhvati film festivala biće spuštena u petak 29. septembra proglašenjem nagrađenih filmova ovogodišnjeg Festivala.

Svi programi festivala su prilagođeni osobama sa oštećenim sluhom (filmovi su titlovani, a govorni segmenti prevedeni na znakovni jezik).

Međunarodni filmski festival Uhvati film održava se od 2003. u Novom Sadu i obuhvata projekcije filmova i prateći program na temu invalidnosti. Jedini je regionalni filmski festival o invalidnosti, koji nakon novosadskog, svoje izdanje ima i u Rijeci, Banjaluci i Kotoru.

Ovogodišnje 17. izdanje Uhvati film Novi Sad održava se pod sloganom “Ti vrediš”, sa željom da pokaže koliko svi vredimo bez obzira na različitosti i da udruženim snagama možemo da promenimo perspektive.

Njegovu realizaciju podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i ERSTE banka.

Kompletan i detaljan program festivala Uhvati film dostupan je na ovom linku.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime