TAJNA VEŠTINA PISANE REČI: Najbolji srpski pisci na BOOK & ROLL OPEN DAY

0
386
Ilustracija/Shutterstock
Oglasi

Kao što i sam naziv kaže, BOOK & ROLL OPEN DAY će u svom velikom delu biti posvećen knjizi. U Srbiji zaboravljenoj i zapostavljenoj, ali vanvremenskoj umetnosi deljenja misli i osećanja putem pisane reči.

Četiri srpska autora, svi ekskluzivci naše najveće izdavačke izdavačke kuće Laguna, aktivno će učestvovati u ovom projektu i publici u klubu Rokanje u subotu predstaviti svoja dela, ali i podeliti svoja književna iskustva.

Branislav Bjelica govoriće o svom romanu “Dete na stepenicama”, koji je već slomio srca brojnim čitaocima.

Branislav Bjelica/Photo: Laguna
Branislav Bjelica/Photo: Laguna

Bane je rođen krajem 1969. godine u Novom Sadu. Ceo život proveo je u Beogradu, gde se i školovao. Nije diplomirao. Od 1993. godine zvanično se bavi radom u srpskim novinama.

Do sada je objavio zbirku poezije “Ne nadam se” (1997) i dva kratka romana: “Zajedničko dvorište” (2000) i “Beogradsko čistilište” (2001).

Radio je kao portir, auto-električar, magacioner, prodavac voća i povrća na Zemunskoj pijaci i na još nekim manje izvikanim mestima.  Bio je član čuvene beogradske redakcije dnevnog lista Borba (1993-1994), novinar Telegrafa i Nedeljnog telegrafa, novinar i urednik Blica, urednik Skandala, Kurira, Blic Pulsa, Informera…

Nikad nagrađivan, nikad osuđivan. Živi najobičniji mogući život i srećan je. Tri stvari su mu preokupacija: muzika (klasična i pank), književnost i fudbal.

Ima Adelinu Bjelicu.

Marko Popović predstaviće svoju knjigu “Jedan pogrešan korak”

Marko Popović/Photo: Facebook
Marko Popović/Photo: Facebook

Marko Popović (1978, Beograd) završio je dramaturgiju na FDU i školu filmske režije u Njujorku.  Snimao je kratke filmove, radio kao scenarista na televizijama i kao kopirajter u marketinškim agencijama. Tekstove je objavljivao u časopisu Vreme i na sajtu b92.net.

Možda najslikovitiju recenziju njegovog romana dao je filmski kritičar Dimitrije Vojnov:

– Trileri domaćih pisaca imaju sve kao američki, osim velikih tiraža i skupih ekranizacija. Mislim da će se posle ovog romana to promeniti – napisao je Vojnov.

[infobox title=’Q&A radionica Marka Vidojkovića’]

Marko Vidojkovič/Photo: Facebook
Marko Vidojkovič/Photo: Facebook

Posebnu ulogu na Book & Roll Open Day ima Marko Vidojković, koji će održati voju Q&A radionicu s mladim piscima. Marko je rođen u Beogradu, 1975. Objavio je romane “Ples sitnih demona”, “Đavo je moj drug”, “Pikavci na plaži”, “Kandže”, “Sve crvenkpe su iste”, “Hoću da mi se nešto lepo desi odmah” i “Kandže 2: Diler i smrt”, kao i zbirku priča “Bog ti pomogo”. Roman “Kandže”je od oktobra 2004. do maja 2005. doživeo pet izdanja i, kao jedna od najprodavanijih knjiga domaćeg autora, dobitnik je nagrade Zlatni bestseler. Godine 2006. Vidojković je za “Kandže” dobio i nagradu i Kočićevo pero, a za “Sve crnvekape su iste” Vitalovu nagradu. Objavljivan u Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji, Bugarskoj, Nemačkoj i Poljskoj. Bio urednik u časopisima “Maxim” i “Playboy”.[/infobox]

O svom romanu “Čuvar vatre” govoriće pisac Dejan Manojlović.

Dejan Manojlović/Photo: Facebook
Dejan Manojlović/Photo: Facebook

Dejan je nekadašnji državni prvak u četvercu sa kormilarom i bivši profesor u gimnaziji kraj Dunava; čovek koji je Lenonov rođendan slavio poletnije nego svoj, nepopravljivi idealista i večiti tihi buntovnik.

Romanom “Čuvar vatre” zatvorio je krug koji su drugi načeli protiv njegove volje, pokušavajući da vrati nadu saborcima sa iste strane nevidljive linije što razdvaja smisao od besmisla.

Sa svojom lepšom polovinom i dvojicom budućih šampiona, živi, radi i sanja u Beogradu.

Zoran Živković, čovek koji ne piše čćesto predgovore i recenzije, za njegov Dejanovo delo rekao je: “Izbrušen, elegantan, beskrajno uzbudljiv roman”. Više nego dovoljno.

HL

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime