Sviraćemo dok nas služe prsti…. Održana najneobičnija promocija godine, YU grupa predstavila rođendanski box-set sa 134 pesme

0
404
Oglasi
YU grupa, promocija/Photo: Nikola Ristić
YU grupa, promocija/Photo: Nikola Ristić

U RTS klubu u Svetogorskoj ulici, u galerijskoj postavci “Pogled sa šanka” koju čine fotografije svirki legendarnog benda koje je proteklih pet godina fotografisao #WoodRS – održana je inline promocija box-seta “50 godina YU grupe”, uz prisustvo Žike i Dragog Jelića, muzičkih legende koji su već pet decenija ne samo muzički već i pravi ljudski uzori.

Na promociji su govorili Vladimir Grajić direktor PGP RTS, Natalija Cajić u ime Jugoton Croatia Recordsa, Darko Lungulov reditelj dokumentarnog filma “YU grupa – priča o bratstvu u jedinstvu” i Goran Jović, koji je objavio na vinilu poslednja dva albuma, koja do sada nisu bila objavljena i kao ploče.

Istorijat YU grupe braća Jelići dele na period kada su svirali bez Petra, i ovaj aktuelni, od kada je sin njihovog trećeg brata Radeta – Petar Jelić, njihov član.

YU grupa, promocija/Photo: Nikola Ristić
YU grupa, promocija/Photo: Nikola Ristić

Petar je svoje stričeve i pozdravio video porukom iz Švedske.

Box-set sadrži 13 diskova sa čak 134 pesme, što je ukupna dosadašnja diskografija YU grupe. Zajedničko izdanje PGP RTS i Jugoton Croatia Recordsa biće dostupno od iduće sedmice u PGP radnjama i kod partnera a moguće je i onlajn poručivanje.

Povodom pedesetog rođendana, video čestitkama, YU grupu su pozdravile brojne kolege muzičari iz Srbije i regiona: Momčilo Bajagić Bajaga, Hus (Parni Valjak), Vlatko Stefanovski, Gile (Električni orgazam) Žika i Jelena (Zana), Kiki (Piloti), dr Nele Karajlić, Gale (Kerber), Nikola Čuturilo, Dejan Cukić, Dragoljub Đuričić (dve godine bio član grupe), kompozitor nekoliko prvih pesama YU grupe Radosav Graić, fotograf svetske reputacije Brajan Rašić, Aleksa Jelić (sin, brat i bratanac članova YU grupe), Boris Novković, Igor Lazić Niggor (koji je napisao čestitku u stihu) i Marko Louis.

YU grupa, promocija/Photo: Nikola Ristić
YU grupa, promocija/Photo: Nikola Ristić

Uz zahvalnost YU grupi na stalnoj podršci Bunt Rok festivalu RTS, u ime mladih novih snaga čestitke su poslali pobednici prvog i trećeg BARFA, bendovi Dingospo Dali i Viva Vops.

I to nije sve: čestitku YU grupi povodom prvih pola veka benda je poslali su i Bisera Veletanlić kao i Tihomir Pop Asanović, Vasil Hadžimanov, Vedran Božić, Jurica Pađen, predstavnici bendova Kanda, kodža i Nebojša i Autopark, zatim Zoran Stefanov (Iskaz)… a Lama i njegova Bolesna štenad su (poput benda Viva Vops), svoju čestitku YU grupi – otpevali.

Reditelj dokumentarca koji je u pripremi, Darko Lungulov, ekskluzivno je otkrio deo materijala iz filma, pa smo saznali šta su o YU grupi rekli – Koja, R. M. Točak, Dragoljub Đuričić i Peca Popović.

 

Promocija je bila zatvorenog tipa zbog zdravstvenih preporuka u vezi sa pandemijom, ali su Dragi i Žika odgovorili na desetak pitanja novinara redakcija RTS (Zoran Stanojević), Večernje novosti (Milan Ćunković), RTV Vojvodina (Aleksandar Filipović) magazina Nedeljnik (Branko Rosić). Iz Crne Gore novinarka Pobjede Dragana Erjavšek je takođe poslala pitanje, a iz Hrvatske je pitanje poslao Nikola Knežević, muzički urednik u Croatia recordsu. Novinarke portala Mondo (Marija Atanasković) i Headliner (Marija M. Karan) takođe su poslale zanimljiva pitanja na koja su odgovorili Žika i Dragi Jelić.

Najdirljiviji trenutak ovog događaja je sigurno bio onaj kada su braća Jelić jedan drugom zahvalili na podršci, ljubavi, razumevanju i saradnji sve ove godine…

YU grupa, promocija/Photo: Nikola Ristić
YU grupa, promocija/Photo: Nikola Ristić

Za kraj, Žika i Dragi su svima zahvalili na podršći i ljubavi, predstavili svoje planove za iduću godinu koda će biti predstavljena i antologija o YU grupi i najavili veliki rođendanski koncertu u junu. Na kraju, poručili su:

– Hvala svima, budite nam dobro a mi ćemo svirati sve dok nas budu služili prsti…

Pogledajte kako je bilo na promociji:

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime