Svi smo mi pomalo zombiji…. Održan 10. Zombie Walk u okviru 17. Festivala srpskog filma fantastike

0
289
Zombie Walk_foto Daniela Radojković
Oglasi

Deseti beogradski Zombie walk održan je u subotu, 30. septembra, u okviru programa drugog dana 17. Festivala srpskog filma fantastike (FSFF). Isti dan publici se u Dvorani Kulturnog centra Beograda (DKC) predstavio i kultni reditelj Ričard Stenli.

Šetnja zombija nastala je sa ciljem promocije filmske umetnosti i segmenta koji se bavi scenskom maskom, šminkom i specijalnim efektima. Nakon jubilarne šetnje dodeljene su nagrade za Miss Zombie Walka (Vanja Regoda) i Mister Zombie Walka (Saša, dok je Nori SFX bila zadužena za kostim i šminku), dok je najbolji kosplejer Ksenija Vukotić.

Pobednici Zombie Walk_foto Daniela Radojković

Najboljom šminkerkom 10. Zombie Walka proglašena je Iva Gavrilović, a najbolji Junior šminker je Tara Đorđević. Žiri desete Zombi šetnje bili su Dejan Ognjanovic, književnik i kritičar, Stefan Milošević Panda, voditelj i Ljubica Dolašević, kostimograf festivala.

Šetnja, kao i sam FSFF tradicionalno imaju humanitarni karakter. U saradnji sa Dvoranom Kulturnog centra tokom festivala se prikupljaju sredstva za odeljenje dečije onkologije Insititututa za onkologiju i radiologiju Srbije.

Zombie Walk_foto Daniela Radojković

Ričard Stenli je režiser poreklom iz Južne Afrike, čiji su dugometražni filmovi “Hardver” (Hardware, 1990) i “Peščani đavo” (Dust Devil, 1992) postali kultni klasici među ljubiteljima fantastike i horora. Njegov film “Boja izvan ovog svemira” (Colour Out of Space) sa Nikolasom Kejdžom u glavnoj ulozi prikazan je na ovogodišnjem festivalu. Pre projekcije filma održan je razgovor sa ovim autorom koji je govorio o svojoj dugogorišnjoj karijeri, o nastanku i radu na filmu “Boja izvan ovog svemira”, kao i o saradnji sa čuvenim glumcem na ovom filmu.

Reditelj Ričard Stenli na 10. Zombie Walk_foto Daniela Radojković

Večeras će, u nedelju, 1. oktobra u 20 časova biti dodeljene nagrade Koskar. U takmičarskom programu takmiči se 27 filmova iz Srbije, regiona i sveta u četiri selekcije: međunarodna, regionalna, domaća i selekcija “fantastični klinci” (nova takmičarska kategorija u okviru koje će se dodeliti nagrada Mali Koskar za mlade autore do 17 godina). O nagradama će odlučivati žiri koji će raditi u sledećem sastavu: Goce Cvetanovski, filmski reditelj iz Makedonije, Branko Tomović, glumac i Boris Trbić, dramaturg. Nakon svečanog proglašenja pobednika biće prikazan dokumentarni film “Na putu ti broć” Dušana Popovića i “Osam očiju” Ostina Dženingsa koji je sniman u Srbiji.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime