Sveslovenski festival Hrast 5. novembra u Beogradu

0
222
Oglasi

plakat-portal

Drugi Sveslovenski festival Hrast, u organizaciji “Route 011” biće održan 5. novembra 2016. godine, u klubu Sioux (Skadarska 40/a). Na festivalu će da nastupe gosti iz inostranstva: Percival (Poljska), Kalevala (Rusija) i Woodscream (Rusija), uz podršku domaćeg benda Groteska i zanimljiv prateći program.

Percival/ Photo: Promo
Percival/ Photo: Promo

Bend Percival jedan je od vodećih folk metal i etno akustičnih sastava u Poljskoj. Muzika i zvuk su inspirisani slovenskim motivima i čitavom tradicijom naših naroda. Bend su još devedestih godina osnovali Mikolaj Ribacki i Kataržin Brominski, koji su pre Percivala bili članovi folk sastava pod imenom Rivendel, sa kojim su nastupali širom Evrope zajedno sa simfonijskim orkestrom i horom pod rukovodstvom Hauarda Šora (kompozitor muzike za film “Gospodar Prstenova”). Bend Percival obrađuje izvorne narodne pesme svih slovenskih naroda i peva  ih na originalnom jeziku na kom su napisane.

Kalevala/ Photo: Promo
Kalevala/ Photo: Promo

Kalevala je bend sa istorijom dugom osam godina i jedan je od vodećih folk metal bendova iz Rusije. Neguje muzičku tradiciju svoje zemlje uz zvuke električne gitare. Muzika Kalevale se može opisati kao veoma vesela i melodična, uz elemente brzog hevi metala, sa jako emotivnim ženskim vokalima i tradicionalnim ruskim instrumentima, kao što su balalajka i harmonika. U njihovoj muzici dominiraju motivi iz bajki, mitova i legendi različitih nacija koje žive na prostoru Rusije: Sloveni, Kozaci, Marijani i Karelijani. U Beogradu su prvi put nastupili u martu 2016. godine, tokom svoje prolećne evropske turneje.

Woodscream/ Photo: Promo
Woodscream/ Photo: Promo

Woodscream je verovatno jedan od najznačajnijih ruskih bendova folk metal scene Petrograda, nastao 2006. godine. Muzika ovog benda predstavlja simbiozu različitih modernih stilova metala u koje su utkani elementi evropske srednjevekovne muzike, kao i slovenske izvorne muzike. Atmosfera koju ovaj bend pravi je veoma energična i mračna u nekim momentima, što se može osetiti u tekstovima njihovih pesama.

Bend Groteska je osnovan 2006. godine. Četvoročlani sastav se okupio sa idejom da razvija muzički pravac na koji su uticali dark metal i gotik rok bendovi. Sviraju mračnu, ali melodičnu muziku. Tekstovi su na srpskom jeziku, tematika pesama je uhlavnom aktuelna uz iIzbegavanje  banalnih i pojednostavljenih refrena. Dubok lirski ton je standard koji je bend Groteska stavio ispred sebe.

Pored muzičkog programa, na festivalu će biti predstavljeni radovi umetničke radionice “Rod”, koja se bavi izradom i prodajom suvenira inspirisanih srpskom i slovenskom mitologijom i pretkosovljem, a koja je bila zapažena prošlogodišnjem Hrastu. Takođe, Slobodan Marinić, kovač mačeva, oklopar i lukar, predstaviće deo svog stvaralaštva vezanog za srednjovekovnu Srbiju i održati interaktivnu radionicu o tom periodu.

Karte za drugo izdanje festivala Hrast se mogu kupiti po promo ceni od 990 dinara na prodajnim mestima Eventim-a i DD tickets-a, Felix Shopu (TC Sremska, I sprat) i Žila Shopu (Belgrade Design District, Čumić).

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime