Svečano otvoren 15. Španski metar

0
244
Oglasi
Direktor Instituta Servantes u Beogradu Đuzep Marija de Sagara Anhel/ Photo: Danica Trajković (Institut Servantes u Beogradu)

Jubilarno izdanje Španskog metra, festivala filma na španskom jeziku, svečano je otvoreno u sredu, 24. maja projekcijom filma “Volonterka“ u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

– Hvala vam što ste još jednom sa nama na Španskom metru – kazao je tokom otvaranja festivala Đuzep Marija de Sagara Anhel, direktor Instituta Servantes u Beogradu, koji stoji iza ove filmske smotre, i dodao: – Ove godine slavimo petnaesto izdanje festivala i čak tri stotine filmova koje smo za sve to vreme prikazali srpskoj publici.

On je iskoristio priliku da provede publiku kroz program festivala koji ove godine čine tri programske celine: Savremeni film, Ženski ugao i Počasna nagrada Goja.

Ambasador Španije u Beogradu Raul Bartolome Molina/ Photo: Danica Trajković (Institut Servantes u Beogradu)

Obraćajući se prepunoj dvorani, ambasador Španije u Beogradu Raul Bartolome Molina pozvao je publiku da poseti i Jugoslovensku kinoteku, gde će u okviru ciklusa Počasna nagrada Goja biti prikazani odabrani filmovi slavnog reditelja Karlosa Saure.

– Saura je, uz Luisa Bunjuela i Pedra Almodovara, zasigurno jedan od stubova španske kinematografije – dodao je on, podsetivši da je uz mnoga druga priznanja Saura takođe primio i Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke.

Španski metar, otvaranje/ Photo: Danica Trajković (Institut Servantes u Beogradu)

Publiku su pozdravili i direktor Kulturnog centra Beograda Aleksandar Ilić, kao i urednik filmskog programa Ivan Aranđelović.

Oni su izrazili zadovoljstvo što je još jedan Španski metar uspešno otvoren u ovoj “kući dobrog filma“, kako mnogi nazivaju Dvoranu Kulturnog centra Beograda.

Volonterka/ Photo: Promo (Španski metar)

Glavni festivalski program, koji donosi devet ostvarenja novije produkcije iz Španije, Argentine, Čilea, Meksika i Perua, otvorila je srpska premijera filma “Volonterka“ Neli Regere.

Publika je uživala u još jednoj izvanrednoj ulozi koju je u ovom filmu ostvarila čuvena španska glumica Karmen Maći.

15. Španski metar… Filmovi za smeh, emocije i razmišljanje

Već narednog dana, 25. maja u 19:00 časova u DKC biće prikazan i peruanski film “Hulijusov svet“ Rosane Dijas Koste.

U pitanju je izvanredna adaptacija romana čuvenog pisca Alfreda Brisa Ećenikea, dobitnika najvišeg nacionalnog priznanja za književnost.

Hulijusov svet/ Photo: Promo (Španski metar)

Od 21:00 čas na programu je meksička komedija “Ukradeni identitet“ u kojem grupa mladih filmskih stvaralaca, da bi privukli pažnju na svoj prvi film, odlučuje da kao autora potpiše čuvenog meksičkog reditelja koji se penzionisao nekoliko godina ranije.

Izgubljeno vreme/ Photo: Promo (Španski metar)

Do kraja festivala publika će, između ostalog, moći da pogleda i zanimljivo argentinsko ostvarenje “Izgubljeno vreme“ (26. maj).

U pitanju je priča o akademiku koji se vraća u svoj rodni grad kako bi se susreo sa srednjoškolskim profesorom kog je oduvek smatrao uzorom.

Španski avanturistički film “Vrh“ (28. maj) prati mladog alpinistu koji pokušava da osvoji vrhove najopasnije planine na svetu, dok čileanska priča “Zavrti se“ (29. maj) prati nekoliko junaka koji se sticajem neobičnih okolnosti zatiču u kulturnom centru, gde za njih poseban zadatak priprema jedna vidovnjakinja.

Vrh/ Photo: Promo (Španski metar)

Selekcija “Ženski ugao. Imaginarijum nespokoja“ doneće sedam filmova, među kojima su i tri originalna kratkometražna ostvarenja “Crveno zlato“, “Krljušt“ i “Gluva“ na programu 27. maja.

Publiku je uveliko zaintrigirao i dokumentarac “Mami“ (29. maj) koji donosi priču o donji Olgi i njenoj neobičnoj svakodnevici u kabareu “Plava brada“ u Meksiko Sitiju.

Posle toga, u Jugoslovenskoj kinoteci od 30. maja do 1. juna biće prikazan program Karlos Saura: Počasna nagrada Goja.

Ovaj program otvoriće kultni film “Lov“ koji je Sauri u Berlinu doneo Srebrnog medveda za režiju.

Kao znak zahvalnosti publici Španskog metra, sa posebnom željom da Sauri oda posebnu počast, ova projekcija biće besplatna za sve posetioce.

Sve informacije o celokupnom programu i rasporedu projekcij dostupne su na zvaničnom sajtu festivala spanskimetar.rs.

Ulaznice su u prodaji i mogu se naći na blagajni DKC po ceni od 300 dinara, dok ulaznice za projekcije u Jugoslovenskoj kinoteci mogu da se kupe na blagajni te ustanove po ceni od 200 dinara.

Ovogodišnji Španski metar organizovan je uz veliku pomoć Ambasade Španije u Beogradu, kao i ambasada Argentine, Čilea, Meksika i Perua.

Posle Beograda, Španski metar seli se u Novi Sad, gde će od 5. do 8. juna publika Kulturnog centra Novi Sad moći da pogleda izbor ostvarenja iz ciklusa “Savremeni film”.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime