Stiže reizdanje kultnog EP-a “Vo-zdra” Hali Gali Halida, drugog lica Gorana Bareta…

0
1528
Hali Gali Halid (Goran Bare)/Photo Tomislav Brkić
Oglasi

Ljubitelji gramofonskih ploča, ali i muzike s dušom – što Hali Gali Halidov garažni sevdah svakako jeste, biće srećni zbog informacije o skorašnjem izlasku LP remasterizovanog izdanja kultnog EP-a “Vo-zdra” pod okriljem diskografske kuće Dancing Bear.

Reizdanje, sada u LP formatu, već je dostupno za pre-order, a u regularnu prodaju stiže u subotu, 25. maja, na datum kada se obeležavao Dan mladosti. Baš kao što je navedeni datum imao veliki značaj za sve mlade u bivšoj državi, tako i jednaku težinu ima i ovo izdanje koje živi i danas kroz dokumentarni štih tog doba, zbog čega nije izgubilo na značaju.

Goran Bare o današnjoj muzici: To je neko udaranje, neke devojke pevaju “aaa, move your body, ovo-ono, trči, vrati se, donesi…”.

Posle vinilnog reizdanja kompilacije “Bombardiranje New Yorka”, Dancing Bear nastavlja sjajnu saradnju sa Zdenkom Franjićem objavljivanjem izdanja iz bogatog kataloga njegove etikete Slušaj najglasnije. Originalno objavljeno 1991. godine, danas kultno izdanje “Vo-zdra” sadržalo je 4 pesme objavljene na 7″ EP-u i 6 pesama na kasetnom izdanju. Ovo reizdanje, na 12″ ploči, donosi svih 6 pjesama, snimljenih početkom 1991. godine u zagrebačkom studiju “Mirror Image” kod tada mladog Denisa Mujadžića Denykena. Posebna zanimljivost reizdanja su i dve dosad neobjavljene bonus pesme, snimljene uživo na Hali Gali Halidovom nastupu, održanom 14. decembra 1991. godine u Zagrebu, u okviru Franjićevog festivala “Neovisnost ’91”.

LP omot “Vo-zdra” / Prednja strana

Dugih 36 godina prošlo je otkako je Goran Bare 1988. godine u Vinkovcima, u trenutku dok su Majke mirovale, udahnuo život Hali Gali Halidu, koji i danas ne prestaje da oduševljava slušaoce. Inspirisan istovremeno garažnim rockom i bendovima poput The Stooges i Sonic Youth, ali i folk pevačima poput Halida Muslimovića, Hali Gali Halid je na kasetnom izdanju “Samo za tebe”, objavljenom početkom 1989. godine predstavio jedinstveni mutirani spoj navedenih uticaja. Iza Hali Gali Halida su, uz Bareta, tada stajali i Goran Dujmić Dujma, Nedeljko Ivković Kilmister i Hrvoje Tuček Hrco, članovi vinkovačkih Majki, Nepopravljivih i Pokvarene mašte.

Goran Bare: Živim tako da ne znam hoću li doživeti sutra… ali, to sam sam odabrao

Dve godine kasnije, Goran Bare samostalno snima novo Hali Gali Halid izdanje – spomenuti EP “Vo-zdra”. Poseban i po tome jer je sve instrumente (bubanj, bas, gitare, ritam mašinu…) odsvirao i otpevao sam Bare aka Hali Gali Halid – lično, kako stoji na omotu ploče. Rezultat je bio impresivan – šest pesama koje su zvučale kao ništa što se do tada moglo čuli. Spoj sirovog i bučnog garažnog rocka isprepleten s Halidovim ‘novokomponovanim narodnim kafanskim pevanjem’ vrlo brzo je osvojio srca slušalaca svojim zdravim humorom i neposrednošću.

Ni nadolazeći rat nije sprečio da Hali Gali Halidovi hitovi steknu popularnost, prvo na prostorima bivše države, a potom i u inostranstvu, zahvaljujući pouzdanim vezama Zdenka Franjića. Potom se dogodio i internet i blogovi poput Little Black Egg koji su oduševljeno pisali o Hali Gali Halidu;

“Dear Reader, throw all that Erkin Koray shit out the window because the future of Turkish music is here, and it’s from Croatia in 1991. I know a thing or two about a thing or two and this thing is killer.”

Pojavljivanje pesama “Hajde da se drogiramo” i “Ne pitaj me” u kultnoj komediji “Mi nismo anđeli” dodatno će zacementirati kultni status koji danas ima Hali Gali Halid.

Na pitanje “Pa ko je zapravo Hali Gali Halid?” Bare je Denykenu, toekom snimanja ovog materijala odgovorio:

– Denise, to ti je biće iz svemira, koje se spustilo u okolinu Brčkog.

Bare je Halida 1992. godine poslao natrag u svemir i nikada nije snimio novi Hali Gali Halid album što mu je originalno bila namera. Srećom, “Vo-zdra” se ponovno spušta iz svemira među svoje ljude, na ovom novom i proširenom izdanju.

Originalni omot, sada na gatefold formatu, donosi i dodatne fotografije Tomislava Brkića, Baretove crteže buduće naslovnice kao i tekst Darka Kujundžića, jednog od urednika izdanja. Pesme je s originalnih master traka iz arhive Zdenka Franjića, restaurirao i masterizovao Višeslav Laboš. Upravo zahvaljujući njegovom zvučnom tretmanu, “Vo-zdra” na ovom reizdanju zvuči bolje nego ikad i najbliži je originalnom zvuku materijala snimljenom u studiju 1991. godine.

LP omot “Vo-zdra” / zadnja strana
Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime