Sting zabrinut zbog veštačke inteligencije: Muzika pripada ljudima, ne smemo da dozvolimo da je mašine preuzmu…

0
237
Sting/ Photo: Promo (Universal Music Serbia)
Oglasi

Slavni muzičar Sting nimalo nije impresioniran veštačkom inteligencijom (AI) i predviđa da će ljudi morati da se bore protiv ove tehnologije.

– Muzika pripada nama, ljudskim bićima – rekao je dobitnik 17 Grammy nagrada za BBC.

– To će biti borba koju svi moramo da vodimo u narednih nekoliko godina – odbrana našeg ljudskog nasleđa od veštačke inteligencije.

Upotreba veštačke inteligencije sve češća je u muzici, a prošle nedelje su šefovi kreativne industrije u Velikoj Britaniji pozvali na regulaciju u tom sektoru. Nedavni primeri upotrebe uključuju Dejvida Getu koji je koristio AI tehnologiju kako bi dodao Eminemov “glas” jednoj od svojih pesama; tu je i očigledno veštačkom inteligencijom generisana “saradnja” između muzičara Drejka i Vkenda koja je postala viralna, ali je uklonjena sa muzičkih platformi posle žalbi zbog autorskih prava.

– To je slično filmovima sa CGI tehnologijom. Uopšte me ne impresioniraju – primećuje Sting.

– Odmah počnem da se dosađujem kada gledam takve filmove. Pretpostavljam da ću isti osećaj imati sa AI muzikom – dodao je pevač. – Možda će to funkcionisati kod elektronske muzike. Ali što se tiče pesama, izražavanja emocija, mislim da me neće ganuti.

Prošle nedelje je Džejmi Endžoku-Gudvin, izvršni direktor kompanije U.K. Music, rekao odboru britanskog parlamenta za nauku, inovacije i tehnologiju, koji istražuje upravljanje veštačkom inteligencijom, da se u muzičkoj industriji veštačka inteligencija pokazala korisnom, posebno u identifikovanju kršenja autorskih prava, analitici publike i za poslovne modele, ali je bilo “mnogo više zabrinutosti”.

– Alati su korisni, ali mi moramo da ih koristimo. Ne smemo dozvoliti da mašine sve preuzmu. Moramo biti oprezni – kaže Sting.

Sting je razgovarao za BBC pre današnje dodele stipendije Ivors akademije (nekadašnja Britanska akademija kompozitora – BASCA). On postaje 23. stipendista koga je Akademija uvela u svoju 79-godišnju istoriju, a među prethodnim članovima su i Elton Džon, Piter Gabrijel, Pol Makartni, Endru Lojd Veber, Kejt Buš, Eni Lenoks i drugi.

Ova nagrada predstavlja najveću čast koju britanska Ivors akademija dodeljuje onima “koji su istinski preoblikovali i redefinisali umetnost i zanat stvaranja muzike”.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime