Stani mediji o Nišvilu: U vreme festivala Niš postaje svetska prestonica

0
249
Oglasi

Niš može da bude ponosan najmanje na dve stvari – na merak i na Nišvil. Merak nema cenu, ali ni džez-festival nije jeftin za organizaciju, međutim novac nije presudan i festival praktično kupi svakoga ko jednom dođe, piše Deutsche Welle.

Nišvil/Photo: nisville.com
Nišvil/Photo: nisville.com

Nišvil najambiciozniji do sada sa 130 koncerata na 12 bina, 700 muzičara, 16 pozorišnih predstava, 100 filmova, 20 akademskih slikara i vajara, 20 strip crtača, počeo je pre dva dana kada je Biseri Veletanlić uručena nagrada za životno delo, a Peti Ostin proslavila 100 godina od rođenja legendarne Ele Ficdžerald.

Deutsche Welle u svom članku posvećenom niškom džez festivalu ističe da je kraj druge nedelje avgusta u Nišu rezervisan za džez i da je to vreme kada je svaki Nišlija ponosan na svoj grad, jer on tada liči na evropske i svetske prestonice.

A post shared by Dragan Zivanovic (@drborski) on

– Nije važno da li su pasionirani ljubitelji džeza ili srodne muzike, važna je festivalska atmosfera, kao i čitav niz drugih sadržaja za svačiji ukus, a sve u prijatnom ambijentu niške tvrđave – piše DW i skreće pažnju da Nišvil svake godine bije bitku za opstanak i to, kako navode, iz dva razloga, jer je privatni festival i zato što promoviše umetničku muziku.

– Festival je kockarski zavisnik i ne može da opstane ako ne posegne za svojim porokom, a taj porok se ogleda u tome da u januaru potpisuje međunarodne ugovore sa svim izvođačima. Obavezuje se da će isplatiti enormne sume novca, a nema obezbeđen ni dinar u budžetu i onda se nada kao i svaki kockar da će ga poslužiti sreća, da će u foto-finišu proći i da će obezbediti sredstva. Ta kockarska sreća nas je svih ovih godina služila, ali po teoriji verovatnoće uvek može da se desi da dođe do nepredviđenih okolnosti – kaže za DW direktor festivala Ivan Blagojević.

Pomaže im, kako ističe Blagojević, “hazarderski smisao i minimum mazohizma” i podvlači da Ministarstvo kulture za Nišvil odvaja 2,4 miliona dinara, što je četiri odsto ukupnog budžeta festivala.

Ministarstvo omladine je ove godine odbilo da finansira volonterski program Nišvila, iako je prethodnih godina davalo između 500.000 i milion dinara za 300 volontera iz Srbije, regiona i sveta koji praktično iznesu ceo festival.

Ministarstvo turizma još uvek pomaže Nišvil sa četiri miliona dinara, ali, poređenja radi, Saboru trubača u Guči daje osam miliona, a novosadskom festivalu Exit čak 35 miliona dinara, navodi DW.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime