Šta se ustvari dešava sa Britni Spirs? Kako i zašto ne sme da se uda, glasa na izborima, ima decu, troši svoj novac, vozi automobil…

0
814
Oglasi
#FreeBritney
#FreeBritney

Da li je pop zvezda u zatvoru pa se traži njeno oslobođenje? Ona zaista nije zaključana iza rešetaka, ali njena situacija je prilično slična pritvoru. Pevačica Britni Spirs već 12 godina nalazi se pod konzervatorijumom, zakonskim konceptom koji se primenjuje u Sjedinjenjim Američkim Državama, koji nalaže da je, iako ima više od 21 godine, pod stalnim starateljstvom svog oca.

Ovo znači da Britni, koja sada ima 38 godina, ima status maloletnog deteta. To podrazumeva da su joj oduzeta prava punoletne osobe, stoga ona više od decenije ne sme da se uda, glasa na izborima, ima decu, troši svoj novac ili da vozi automobil. Takođe nema ni pristup svojim računima i finansijama, i, zakonski govoreći, nema pravo da zna kako se troši novac sa njenih računa.

Britni ne sme da napušta svoj dom bez očevog odobrenja, niti da ima svog advokata. Ona nema pravo da otpušta i zapošljava ljude u svom timu, a njen otac Džejmi Spirs čak ima i “pravo” da je protiv njene volje pošalje u mentalnu instituciju.

#FREEBRITNEY… ŠER JAVNO REKLA ONO O ČEMU SE ĆUTI: OTAC DROGIRA BRITNI SPIRS DA BI MU “PRAVILA PARE”

Konzervatorijum je standardni zakonski koncept koji se primenjuje na osobe koje nisu više u stanju da se brinu o sebi, najčešće obuhvata starije osobe sa demencijom. Ali Britni nije starica, niti ima demenciju, i situacija je daleko komplikovanija nego što bi se isprva moglo činiti.

Britni je započela svoju karijeru sa svoje nežne četiri godine, prvo se proslavivši kao članica Miki Maus kluba. Kako je rasla, tako je sve više bila deo mašinerije koji je kontrolisao njen imidž, muziku ali i način na koji peva.

Photo: youtube. com printscreen
Photo: youtube. com printscreen

Stalni pritisak koji je trpela doveo je do njenog javnog nervnog sloma 2007. godine, kada je snimljena kako mašinicom brije svoju glavu. Potom je otišla u tatu-salon i objasnila umetniku “da joj je muka što joj svi diraju kosu i da je samo želela da to prestane”. Sve ovo je bio veliki poziv u pomoć.

Međutim, ono što Britni nije mogla ni da zamisli jeste da će okovi njene karijere da se rašire na njeno čitavo postojanje.

U periodu njenog krhkog mentalnog stanja, Džejmi Spirs je zatražio da on i advokat Endru Volet budu njeni staratelji na godinu dana, što mu je bilo odobreno, samo da bi ponovo pokrenuo proces naredne godine i samostalno dobio puno starateljstvo nad njom.

Ko zarađuje od ove situacije?

Finansijski dokumenti Britni Spirs iz 2018. godine otkrivaju da su konzervatorijski i pravni troškovi koštali zvezdu oko 1,1 milion dolara te godine, pri čemu je 128.000 dolara mesečno direktno odlazilo njenom ocu kao honorar koji mu je odobrio sud.

Ova suma ne uključuje njegovu platu koju mu takođe isplaćuje njegova kći.

Britni Spirs/Photo: YouTube printscreen
Britni Spirs/Photo: YouTube printscreen

Sudska dokumenta iz novembra 2018. godine otkrivaju da je nekadašnji staratelj Valet čak zatražio i povišicu u iznosu od 426.000 dolara godišnje.

Kako je godinama stalno radila i time uvećavala svoje bogatstvo, njen ozloglašeni bivši suprug Kevin Federlajn je podneo molbu da se utrostruči alimentacija koju Britni plaća za njihovu decu još 2018. godine.

Zašto je ovo važno?

Kada je sve više detalja počelo da izlazi u javnost, njeni obožavatelji pokrenuli su haštag “Oslobodite Britni” (#FreeBritney) a toj akciji su se priključile i mnoge poznate zvezde, poput Paris Hilton, Lindsi Lohan i Britnine koleginice iz Miki Maus kluba Majli Sajrus.

Pitanje o pravnom statusu Britni Spirs posebno je bitno u narednom periodu, jer se njena majka Lin sada više uključuje u procese svoje kćerke od pokretanja žalbe pred sudom početkom ovog meseca. Krajem sledećeg meseca, tačnije 22. avgusta, pitanje o samostalnosti i uračunljivosti Britni Spirs će se pojaviti na sudu.

Samo jedna od onlajn peticija za podršku Britni, i to ona koja zahteva da Spirsovoj bude omogućeno da “angažuje sopstvenog advokata”, umesto da je zastupa onaj koga je imenovao sud, do danas je potpisalo više od 241.000 ljudi.

HL/Izvor: b92.net

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime