Šta bi bilo da je bilo… Pink Floyd bi pamtili kao Screaming Abdabs, Radiohead bi i dalje bio On A Friday a tek Black Sabbath…

0
253
Oglasi

Neki veliki svetski bendovi i dan danas se kaju zbog lošeg izbora imena, a neki su na vreme “mućnuli” glavom i promenili naziv. Sva sreća.

Pearl Jam/Photo: pearljam.com
Pearl Jam/Photo: pearljam.com

Mookie Blaylock – Pearl Jam

Za one koji ne znaju, Mookie Blayblock je ime NBA košarkaša koji je svojevremeno igrao za New Jersey Netse. Kada su Edi Veder i ekipa počeli da sviraju 1990. u Sijetlu, tako im se zvao bend jer, kako je rekao frontmen, bili su zauzeti radom na pesmama pa nisu imali vremena da smisle ništa bolje.

Ali, kad su došli do snimanja albuma i nacionalne prepoznatljivosti, shvatili su da im treba nov naziv. Ime Pearl smislio je basista Džef Ament, a Jam su dodali posle koncerta Nila Janga.

– Svaka pesma trajala je 15-20 minuta, pravi “jam”. I tako smo dodali tu reč – izjavili su svojevremeno članovi benda.

Radiohead/Photo; YouTube printscreen
Radiohead/Photo; YouTube printscreen

On A Friday – Radiohead

Petorka se prvi put upoznala u srednjoj školi i cele nedelje bi vežbali posle nastave za nastup koji su imali svakog petka u Oxfordshireu.

Kada su devedesetih snimili demo s pesmama “You”, “Thinking About You” i “Prove Yourself” zapazili su ih iz izdavačke kuće EMI, ali pre nego što su snimili album predložili su im da razmisle o novom imenu.

Svi članovi su bili fanovi Talking Headsa pa su bend nazvali po njihovoj pesmi iz 1986. – “Radio Head”.

The Cure/ Photo: Facebook @thecure
The Cure/ Photo: Facebook @thecure

The Obelisk – The Cure

I The Cure je nekada bio školski bend pod imenom The Obelisk, a Robert Smit je prvo svirao klavir pa tek onda postao frontmen.

Kako su se menjali članovi benda, tako se menjalo i ime. Posle The Obeliska bili su još Malice i Easy Cure, ali to im je zvučalo previše hipi pa su ostali na The Cure.

Photo: greenday.com
Photo: greenday.com

Sweet Children – Green Day

Pod imenom Sweet Children Bili Džo Armstrong i Majk Dirnt nastupali su od svojih 14 godina. Uspeli su i da okupe malu grupu fanova, a pod tim imenom su potpisali i prvi ugovor s izdavačima.

Ubrzo su promenili ime u Green Day jer nisu hteli da ih mešaju s kalifornijskim bendom Sweet Baby. Green Day je, ako još ne znate, izraz za onaj dan kad samo pušiš marihuanu i ne radiš ništa drugo.

Photo: Facebook @pinkfloyd
Photo: Facebook @pinkfloyd

Screaming Abdabs – Pink Floyd

Screaming Abdabs se zvao bend u kome su kao studenti arhitekture u Londonu svirali Rodžer Voters, Nik Mason i Ričard Vrajt.

Zvali su se još i Sigma 6. Screaming abdabs ili ponekad habdabs je izraz za ekstremnu nervozu ili teskobu, a ponekad se povezuje s deliriumom tremensom. Srećom, promenili su ime benda.

Red Hot Chili Peppers/Photo: facebook@ChiliPeppers/Fan photos
Red Hot Chili Peppers/Photo: facebook@ChiliPeppers/Fan photos

Tony Flow and the Miraculously Majestic Masters of Mayhem – Red Hot Chili Peppers

U sastavu Entoni Kidis, Hilel Slovak i Fli i od gore napisanim imenom, budući RHCP su imali dva koncerta 1983. godine.

Da stanu na pozornicu predložio je zajednički prijatelj koji je tražio predgrupu za nastup svog benda.

– Tako smo hteli da sviramo i zvučimo veličanstveno i haotično. Na sebi sam na prvom koncertu imao kućni ogrtač i fluorescentnu narandžastu lovačku kapu. Začudo, bio sam potpuno trezan – rekao je Kidis kasnije.

Black Sabbath, 1973/ Photo: Facebook @BlackSabbath
Black Sabbath, 1973/ Photo: Facebook @BlackSabbath

The Polka Tulk Blues Band – Black Sabbath

Svi se slažemo da je Black Sabbath jedno od najboljih imena za bend koje savršeno odgovara Oziju i ekipi, kao što možemo da se složimo da bi The Polka Tulk Blues Bend bila veeelika greška.

Tako je prvi pomislio i Toni Ajomi, koji je Oziju rekao da ne može više da podnese to ime i predložio da se nazovu Earth.

Kad su shvatili da već postoji britanski bend s tim imenom, Gizer Batler predložio je Black Sabbath, prema filmu Borisa Karlofa. Uspeo je da nagovori ostatak benda i tako je nastao heavy metal.

Izvor: 100posto.hr

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime