Srećan rođendan, mister Koen

0
284
Oglasi
Leonard Koen/ Photo: Facebook
Leonard Koen/ Photo: Facebook

Leonard Norman Koen je rođen 21. septembra 1934. u jevrejskoj porodici u predgrađu Montreala. Sa devet godina ostaje bez oca, vlasnika fabrike tekstila. Sa trinaest godina počinje sa učenjem gitare, a sve zbog ljubavi prema jednoj devojci. Već sa sedamnaest godina svira kao student na McGill univerzitetu, u tročlanom bendu Buckskin Boys.

Pored muzike Koen se za vreme studija posvetio i pisanju, pa je 1954. godine objavio zbirku priča pod nazivom Let Us Compare Mythologies, a 1961. godine objavljuje drugu knjigu The Spice-Box Of Earth. Zarada od knjige mu je omogućila da putuje po Evropi,  gde je živeo nekoliko godina, na grčkom ostrvu Hidra. Tu je objavio svoja dva romana The Favourite Game (1963.) i Beautiful Losers (1966), kao i kontroverznu zbirku priča Flowers for Hitler (1964).

Leonard Koen/ Photo: Facebook
Leonard Koen/ Photo: Facebook

Sredinom šezdesetih Koen se vraća u Ameriku i postaje deo njujorške umetničke scene. Piše prve folk pesme za nekoliko izvođača, među kojima je bila i Džudi Kolins koja sa uspehom izvodi njegovu pesmu  “Suzan” pa ona postaje veliki hit. U Čelsi hotelu u kome je živieo bilo je stecište umetnika tog vremena, i tu nastaje jedan od najvećih hitova “Čelsi Hotel No. 2,” pesma o vezi sa američkom pevačicom Dženis Džoplin, pa ime hotela postaje simbol Koenove umetnosti.

Do sada je objavio 12 knjiga i čak 20 albuma. Ali, ono što je manje poznato je podatak da je baš Leonard Koen autor čuvene pesme “Aleluja” (album “Various Positions” iz 1984.) koja je do sada snimljena u više od 100 verzija.

Leonard Koen/ Photo: Facebook
Leonard Koen/ Photo: Facebook

– Da li moramo da je slušamo na kraju svake drame ili u rijaliti emisijama? Ponekad pomislim da možda ne treba toliko da se izvodi, ali u stvari mi je drago što je ljudi i dalje pevaju – izjavio je jednom prilikom Koen.

Među brojnim umetnicima koji su izvodili Koenovu pesmu su Džef Bakli (dve najpoznatije i najpopularnije verzije), Bono Voks, Vili Nelson, Rufus Vejnvrajt, Imodžen Hip, Džon Kejl… Časopis RollingStone stavio je Baklijevu verziju “Aleluje” na spisak “500 najboljih pesama svih vremena”. U Kanadi je takođe proglašena za najbolju pesmu svih vremena u časopisu Chart, a u septembru 2007. Q Magazine obe Baklijeve verzije proglasio je “najsavršenijom pesmom zauvek”.

Hvala na ovoj i na svim drugim pesmama koje si napisao i… srećan rođendan mister Koen!

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime