Snima se film o najvećem masovnom samoubistvu u istoriji… Džima Džonsa, vođu kulta čijih se 918 pripadnika ubilo, igraće Leonardo Dikaprio

0
490
Oglasi
Džim Džons, Leonardo Dikaprio/Photo: YouTube printscreen
Džim Džons, Leonardo Dikaprio/Photo: YouTube printscreen

Prošlo je više od 40 godina otkako je vođa kulta Džim Džones poslao u smrt samoubistvom više od 900 svojih sledbenika, a njegova priča završiće uskoro na velikim platnima, s Leonardom Dikapriom u glavnoj ulozi.

Kako piše Deadline, za film ‘Jim Jones’ koji se bavi Džonsovim  životom, 46-godišnji glumac potpisao je ugovor za glavnu ulogu i produkciju kroz svoju producentsku kompaniju Appian Way, koju vodi Dženifer Dejvison.

MGM je za sedmocifreni iznos preuzeo projekat scenariste Skota Rosenberga (‘Venom’, ‘Jumanji: Next Level’), koji će biti i izvršni producent filma.

Leonardo Dikaprio ponovo pisao vlastima Bosne i Hercegovine: Zaustavite izgradnju mini-hidroelektrana

Džim Džons je 1955. godine u Indianapolisu osnovao Hram naroda (Peoples Temple), versku organizaciju u kojoj je promovisao hrišćanski socijalizam. Snage je 1964. godine udružio s Hristovim učenicima (Disciples of Christs), a godinu dana kasnije svoju grupu je preselio u Kaliforniju, a na kraju se nastanio u San Francisku.

Do 1970-ih je počeo da odbacuje hrišćanstvo, a usudio se čak da tvrdi da je on sam Bog. U Gvajani je 1974. počeo da gradi svoje naselje Džonstaun (Jonestown) i uverava svoje sledbenike da dođu tamo da žive s njim, budući da je mesto bilo oslobođeno ugnjetavanja vlade SAD.

Dikaprio snima američku verziju Oskarom nagrađenog filma “Another Round”… Može li da bude bolji od Mikelsena?

Ali, do 1978. godine počele su da kruže priče o kršenju ljudskih prava unutar kompleksa, što je vladu SAD navelo da pošalje svoje ljude kako bi sproveli istragu. Delegaciju je u novembru 1978. predvodio  američki predstavnik Leo Rajan, a završilo je krvoprolićem. Rajana i četvoricu prebega iz Džonstauna, dok su se ukrcavali na let za povratak kući, ubili su Džonsovi sledbenici.

MRAČNO, MRAČNIJE, TARANTINO… Kultni reditelj snima film o Čarlsu Mensonu

Istog dana, 18. novembra 1978. godine, Džons je organizovao masovno samoubistvo svojih sledbenika. Život ih je izgubilo njih 918, među kojima i 304 dece, a ispili su sok Flavor Aid s dodatkom cijanida.

Masovno samoubistvo, sve do terorističkog napada 11. septembra, bilo je najveći gubitak života Amerikanaca u istoriji. Na mestu događaja pronađen je i 45-minutni audio snimak masovnog samoubistva.

I sam Džons je pronađen mrtav na pozornici središnjeg paviljona u Džonstaunu, s prostrelnom ranom koja je govorila da je reč o samoubistvu.

HL/Izvor: tportal.hr

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime