Slika “Odmor bašibozuka” Paje Jovanovića konačno izložena za javnost u Konaku kneginje Ljubice…

0
153
Izložba Paja Jovanovic Konak Knjeginje Ljubice/Photo: Ljiljana Zdravković
Oglasi

Slika Paje Jovanovića “Odmor bašibozuka”, kupljena na aukciji londonskog Sotheby’s-a od danas, 5. marta, izložena je za javnost u Konaku kneginje Ljubice.

Ministarka kulture Maja Gojković rekla je da se ovo vredno delo, iako nije nastalo u Srbiji niti je ovde ranije bilo, u simboličkom smislu vratilo kući. Slika “Odmor bašibozuka”, kao i deo Legata Paje Jovanovića, umetnikov štafelaj, paleta i četkice, biće izloženi u Konaku kneginje Ljubice do kraja marta.

Izložba Paja Jovanovic Konak Knjeginje Ljubice/Photo: Ljiljana Zdravković

Muzej grada Beograda je sliku kupio krajem prošle godine na aukciji kuće Sotheby’s u Londonu nazvanoj “Put svile – slike orijentalista i nameštaj iz rezidencije u Belgraviji”. Slika je kupljena za 304.800 funti, odnosno 349.500 evra, iako je pre aukcije procenjivana na iznos od 70.000 do 100.000 funti. Prva ponuda je iznosila 130.000 funti.

Reč je o ulju na dasci čije su dimenzije 41 puta 32,5 centimetara (odnosno sa ramom 68 puta 60,5). Muzej grada Beograda, koji je ušao u prepisku sa “Sotbijem”, se u trku upustio uz podršku države.

Raniji vlasnik slike do nje je došao na aukciji kuće Christie’s 1994. godine, s tim da je slika tada prodata pod nazivom “Arnautski ratnik”.

Izložba Paja Jovanovic Konak Knjeginje Ljubice/Photo: Ljiljana Zdravković

Slika je stigla u Srbiju 6. februara, a prva koja je imala priliku da je vidi je direktorka Muzeja grada Beograda, koja je za RTS nedavno izjavila da je “Odmor bašibozuka” u odličnom stanju i da je jedino bilo potrebno malo konzervatorskog rada na ramu.

– Slika je bila u odličnim uslovima. Mi znamo i koliko je puta ona prodata i da je u međuvremenu bila u jednoj izuzetnoj kolekciji. Mi ne govorimo o nekoj slici koja je anonimna, nepoznata. Od 1994. godine pratimo njen trag, da tako kažem. Naš kolega iz Narodnog muzeja, gospodin Petar Petrović, pisao je, u katalogu se ta slika nalazi, tako da smo mi iskoristili priliku i došli u posed zaista jedne od izuzetno impresivnih slika ovog njegovog perioda i ove faze – rekla je direktorka muzeja.

HL/Izvor: Euronews.rs

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime