Skoro savršeni detektiv… Veliki povratak Nika Rajdera

0
475
Nick Raider/Bonelli
Oglasi

Klaudio Nici, koji se proslavio scenarističkim radom za Teksa Vilera, kreirao je lik Nika Rajdera, detektiva iz Odeljenja za ubistva u njujorškoj policiji. Serijal je originalno izlazio od 1988. pa sve do 2005. godine sa ukupno 200 epizoda.

Nici je u intervjuu za jedan talijanski strip-magazin potvrdio da se Nik Rajder vraća sa 10 novih epizoda a prvu će crtati Đovani Fregieri. Nove detalje očekujemo u narednim danima i svakako tokom “Lucca comics and games” festivala krajem meseca.

Nick Raider/Bonelli
Nick Raider/Bonelli

Klaudio Nici, koji se proslavio scenarističkim radom za Teksa, je 1986. godine kreirao lik Nika Rajdera, a prva epizoda je objavljena u julu 1988. i iako nikad nije dostizao enormne tiraže, Nik Rajder zauzima zlatnu sredinu u hijerarhiji Bonelijevih junaka. Kao osnova za serijal su poslužile poznate policijske serije kao što su “Ed McBain: 87th Precinct” i “Hill Street Blues”, dok se poslednjih godina primećuje uticaj višestruko nagrađivanog “Homicide: Life on street”, dakle serije u kojima je na realističan način prikazan život i rad branilaca javnog reda i mira. U glavnom junaku mnogi su prepoznali uticaj najslavnijeg imena italijanskog vesterna, Teksa Villera, što ne čudi s obzirom na to da je Nici poslednjih 20-tak godina vodeći Teksov scenarista.

Klaudio Nici/Photo: YouTube printscreen
Klaudio Nici/Photo: YouTube printscreen

Nik Rajder je pravdoljubiv i pravičan, spretan i neustrašiv, neumoljiv prema zločincima i uvek spreman da pomogne onima kojima je njegova pomoć potrebna. Ne drhti od političkih moćnika i intriganata, štaviše ne propušta priliku da prema njima izrazi gnušanje. Njegov verni pratilac je Marvin Braun čiji je lik očigledno nastao po ugledu na poznatog crnog komičara Edija Marfija, dakle šaljivdžija vedrog duha zadužen za gegove, ali sposoban i uvek na pravom mestu u pravo vreme. Njihov nadre]eni je poručnik Art Rajan, iskusni policijski vuk koji je prošao mnogo toga i koji ne skriva svoje simpatije prema načinu na koji Nik rešava svoje slučajeve. Džimi Garet je tipičan primer tzv. “kancelarijskog detektiva” jer je zadužen za prikupljanje informacija i rad na kompjuterima, i često je predmet šala i podsmeha. Važni likovi su i kapetan Filip “Ćao draga” Vens, šef Odeljenja za ubistva koji ne odobrava Nikove metode i često dolazi u sukob s njim, kao i Alfi, simpatični patuljak koji predstavlja glavnog Nikovog doušnika i njegovu vezu sa podzemljem.

Nick Raider/Bonelli
Nick Raider/Bonelli

Kako u svakom serijalu mora biti i ženskih likova, ističu se likovi Nikove verenice Vajolet Mekrou, poznate novinarke, kao i Meri Ford, detektivke sa kojom je Nik nekoliko puta imao strastvenu romansu.

HL/Izvor: stripovi.com

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime