“Simfonija stvaranja”… Izložba Sare Marković u Galeriji Doma omladine Beograda

0
362
Luminous
Luminous, Sara Marković/ Photo: DOB, promo
Oglasi

Izložba pod nazivom “Simfonija stvara”, mlade beogradske umetnice Sare Marković biće otvarena u utorak, 17. januara u 19:00 časova u Galeriji Doma omladine Beograda.

U Sari Marković živi jedan renesansni majstor, bilo da drži četkicu, pero, flomaster ili digitalnu olovku, koji dobro gradi izraz koji je prepoznatljiv u svim vremenima. Ona predvodi govor mlade generacije, ilustrativnim prikazom renesansnog realizma, vodeći unutrašnji izraz ka savremenoj umetnosti.
Sarini crteži su baza za njene slike, puni crno-belih kontrasta, bogati detaljima, kompozicijski uredni, stilizovani nalik japanskih “manga” koje su jedna od inspiracija za njen rad. Tema crteža su realni portreti i figure koje umetnica pozicionira u jedan svet prepun mašte, i od njih pravi bića sa mitološkim neofantastičnim motivima. Osnažuje ih i daje im slobodu da se kreću u linearnom prostoru gde konstruiše vitraže, razne ornamente, rozete i druge magične detalje. 
Sarine slike odlikuje snažni, estetsko privlačni izgled figura koje kroz energične palete boja postaju nesvakidašnje poput likova iz bajke. Motivi koji se repetitivno pojavljuju kroz slike (plavetnilo vode, karmin-crvene ruže) su naizgled uobičajeni motivi iz svakodnevnog života koje ona transponuje živopisnim pokretima četkice.  Gradi svoje scene ilustrujući svoj unutrašnji svet, crta i slika do poslednjeg detalja, daje platnu harmoniju, u bojama i u kompoziciji…  Opisao je akademski slikar Bojan Savić rad mlade umetnice

Sara Marković (1999, Beograd) završila je srednju umetničku školu Tehnoart Beograd. Diplomirala je 2022. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek Primenjeno slikarstvo. Trenutno je na master studijama na istom fakultetu.

Tokom studija dobila je nagradu Krsta Andrejević za najbolje izveden rad iz oblasti primenjenog slikarstva. Tokom studija učestvovala je na više grupnih izložbi. Osmislila je idejni crtež i učestvovala u oslikavanju murala OŠ “Lazar Savatić” u Zemunu 2022. godine.

Simfonija u plavom, Sara Marković/ Photo: DOB, promo
Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime