“Sidovdan” 2. februara u Garaži… 40 godina od smrti Sida Višiza

0
241
Oglasi
Photo: Promo
Photo: Promo

U subotu, 2. februara 2019. godine navršava se 40 godina od smrti Sida Višiza. Tradicionalni beogradski Sid Vicious Day – “Sidovdan”  ove godine će biti obeležen u klubu Garaža.

Sid Višiz, nekadašnji član benda Sex Pistols, bez sumnje je jedna od najupečatljivijih figura pank pokreta.  Rođen je kao Džon Sajmon Riči, a umetničko ime navodno je uzeo nakon što ga je ugrizao hrčak Sid.

Kad je Glen Matlok napustio Sex Pistolse, Džoni Roten setio se svog školskog druga Džona Ričija i pozvao ga je da bude njihov basista. Iako Sid tada nije znao da svira bas.

Sid Višiz preminuo je u Njujorku, 2.februara 1979. godine od prekomerne doze narkotika. U svojoj kratkoj karijeri, zahvaljujući anarhističkom stavu, postao je ikona pank roka.

Sid Višiz/Photo: wikipedia.org
Sid Višiz/Photo: wikipedia.org

Sid Vicious Day – takozvani “Sidovdan”, omaž Sidu Višizu, tradicionalno se obeležavao u nekadašnjem klubu Akademija. 

Ove godine, svi poklonici pravog pank zvuka moći će da se prisete Sida i njegovih uticaja na pank kulturu u klubu Garaža. Muziku će birati četiri DJ-a koji će publiku povesti na put kroz razne podžanrove punka.

Čast da otvori manifestaciju pripašće Janetu, legendarnom bubnjaru različitihh beogradskih punk bendova iz osamdesetih, od koga možemo da očekujemo klasični rock’n’roll i rockabilly set.

Posle njega nastupiće Bejzik, najaktivniji beogradski punk DJ u poslednje dve decenije, koji će svoj set bazirati na punk rocku sa kraja sedamdesetih i početka osamdesetih godina prošlog veka.

Svojim muzičkim izborom “Sidovdan” će da upotpuni Aleksandar Rogić – Roga, pevač benda Šaht,  koji sprema mix Oi!a, punka, streetpunka i hardcorea.

Za sam kraj, publici će se prvi put predstaviti Šule, čiji muzički izbor varira od glam rocka do streetpunka.

Početak je zakazan za 21:00 čas, cena upada je 100 dinara, a mi vam POKLANJAMO 3×2 ULAZNICEPrva tri čitaoca koji svoje podatke (ime i prezime) ostave u Inbox uživaće u subotu u Garaži.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime