Sia je napravila ozbiljnu grešku… Na društvenim mrežama drvlje i kamenje: Ništa ti ne znaš o autizmu…

0
337
Oglasi
Sia/Photo: facebook@sia
Sia/Photo: facebook@sia

Pevačica Sia izazvala je mnogo kontroverzi kada je objavila trejler za svoj debitantski rediteljski poduhvat, a sada kada je film konačno dostupan javnosti, negativne kritike se samo nižu.

Naime, film “Music” koji se bavi doživljajima autistične devojke, našao se na udaru kritika kada je pevačica objavila trejler svog projekta, jer je javnost shvatila da autističnu devojku glumi njena “muza” Medi Zigler, plesačica koja se pojavljuje u svakom spotu pevačice od numere “Chandellier”.

Ono što jeste problem je što Zigler uopšte nije na spektru autizma, nego samo to glumi.

Kritike su tada bile toliko snažne od zajednice pojedinaca sa autizmom, da je pevačica morala da ugasi svoj Tviter nalog. Pre nego što je nestala sa internet prostora, Sia je poručila “hejterima” da pogledaju prvo film a onda da mu sude.

SVET U KOME LJUBAV POBEĐUJE… SIA OBJAVILA TREJLER ZA FILM “MUSIC” I NOVI SINGL “HEY BOY”

I sada je javnost konačno pogledala film, i nisu bili zadovoljni onim što vide.

Postupci i ponašanje protagonistkinje potpuno su promašeni ali film i na opasan način pokazuje kako se ophoditi prema osobama sa autizmom

Music, promo: MERRICK MORTON/HANWAY FILMS
Music, promo: MERRICK MORTON/HANWAY FILMS

Posebno opasno je način na koji je Sia odlučila da prikaže šta učiniti kada osoba na spektru ima neku vrstu napada – a to je priklještiti je za tlo i leći preko nje – postupak koji vodi i do smrtnog ishoda.

“Mi ne doživljavamo svet tako, kao da smo u mjuziklu”, rekla je jedna komentatorka, dok je druga rekla: “Ovo pritiskanje na pod je toliko opasno, nemojte to da radite”.

“Ovo nije dobra reprezentacija moje zajednice, a i priča je ******”, rekao je jedan aktivista.

FINO ČELJADE IZ DOBRE KUĆE… SIA: TRAŽIM S**S BEZ OBAVEZA, BRAK I VEZA ME NE ZANIMAJU

Iako je rekla da je radila na ovom filmu pet godina, Sia je pogrešila sve što je mogla kada je reč o reprezentaciji autizma i osoba sa autizmom.

Takođe, Sia se za potrebe filma konsultovala sa kontroverznom organizacijom “Autism Speaks”, koja zagovara sterilizaciju i eugeniku osoba sa autizmom.

Iako se izvinila za svoj film, pevačica je ipak nastavila da oduševljeno priča o ostvarenju i ostala je ponosna na svoje prvo filmsko delo.

HL/Izvor: b92.net

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime