Selekcije Novi evropski dokumentarni film i Eco Dox na Festivalu evropskog filma Palić

0
256
Putevi heroja/ Photo: Ratko Antunovic
Oglasi

U okviru 30. Festivala evropskog filma Palić, biće predstavljene selekcije Novi evropski dokumentarni film, koji donosi najbolje dokumentarce s evropskog kontinenta, kao i Eco Dox, program baziran na evropskim dokumentarnim ostvarenjima o očuvanju životne sredine.

Selektor oba programa je Igor Toholj.

U okviru Novog evropskog dokumentarnog filma biće prikazani: “U Ukrajini” reditelja Pjotra Pavlusa i Tomasa Volskog u poljsko-nemačkoj koprodukciji, “Zimska priča” Karla Olsona (Švedska, Danska), “Poslednji galeb” Tonislava Hristova (Bugarska, Finska), “Mavena” Andrije Lekića (Srbija, Crna Gora), “Nakon posla” Erika Gandinija (Švedska, Italija, Norveška) i “Posle mosta” koji su režirali Rico i Marcia Toskano iz Italije.

Mavena
Mavena/ Photo: Promo (kadar iz filma)

Kao specijalna projekcija u ovoj selekciji, biće prikazan film “Prizvan i pozvan” Luke Papića i Srđe Vuča.

30 godina sa nama… Jubilarno izdanje Festivala evropskog filma Palić od 15. do 21. jula

– U skladu sa duhom vremena, u ovom programu dominiraju ratne, radnoeksploatatorske, postkapitalističke, posttranzicijske i teme povezane sa posledicama terorizma, kao sumorna rediteljska inspiracija. Razni stilski i vizuelni pristupi su zastupljeni i u ovogodišnjoj selekciji. Od opservacionih dokumentaraca (“U Ukrajini”, “Zimska priča”) koji iz fiksne pozicije kamere predstavljaju dva dijametralno udaljena pola evropske svakodnevice – ratni i mirnodopski, eseja o paradoksu savremene podele rada i introspektivnom, tragičnom doživljaju sveta (“Nakon posla” i “Mavena”), do egzistencijalističkih portreta sa različitim predznacima (“Posle mosta”, “Poslednji galeb”) – istakao je Igor Toholj i dodao:

– Svaki od navedenih filmova predstavlja malu inicijalnu kapislu za dublji promišljaj, samospoznaju i pokušaj razumevanja i tumačenja različitih aspekata i slojeva dramatičnosti našeg vremena.

Marija Kanjas dobitnica nagrade “Underground Spirit“ Festivala evropskog filma Palić

Selekcija Eco Dox predstaviće ostvarenja “Posetioci” Veronike Liškove (Češka, Norveška, Slovačka), “Nedelja, nedelja“ Laure Garsije Andreu (Španija, Litvanija), “Planeta B” Pitera Van Eka “Južni vetar” Maksima Bertua i Marka Požlepa (Slovenija, Francuska), “Putevi heroja“ Ane Konstantinović (Srbija), “Mali i veliki” Želimira Gvardiola (Srbija) i “Neustrašiva Afrin: Vreme poplave” Angelosa Ralisa (Grčka, Francuska, Nemačka).

Posetioci/ Photo: Promo (kadar iz filma)

Igor Toholj je selekciju filmova za program Eco Dox obrazložio rečima:
– Vetar u leđa radikalnom omladinskom ekološkom aktivizmu u jednoj od najrazvijenijih kapitalističkih društava daje angažovani Planeta B. Na programu su i dva filma sa vrlo aktuelnom rečnom tematikom: “Južni vetar” predstavlja esej, roud movie o istraživačkom podvigu savremenih argonauta u otkrivanju ekoloških i antropoloških aspekata gigantskog toka reke Misisipi, dok je nasuprot, “Neustrašiva Afrin: Vreme poplave” apokaliptična slika podivljale reke Bramaputre, koja poplavama apokaliptičnih razmera nepovratno menja i okolinu i život stanonvištva u njenom slivu. “Nedelja, nedelja” je iskren i duhovit portret individualnog odgajivača pomorandži iz Španije, uhvaćenog u ralje birokratske nomenklature EU, a “Posetioci” vizuelno rafinirana posveta socio-antropološkom eksperimentu u kome izolovani stanovnici najsevernijeg ostrvskog arhipelaga Evrope svedoče promenama u otapanju Permafrosta.

U Ukrajini/ Photo: Promo (kadar iz filma)

Toholj je posebno istakao i domaće filmove u ovoj selekciji:
– Ove godine, u selekciji su i dva domaća dokumentarca, različitih perspektiva –”Putevi heroja” i “Mali i veliki”. Prvi, debitantski, ponesen je novim aktivističkim optimizmom junaka lokalnih zajednica nekoliko zemalja a drugi, delo autora antologijskih filmova domaće dokumentaristike, daje dramatičan, opominjući i pesimističan pogled na još uvek prisutne ekološke posledice NATO bombardovanja Srbije.

Nakon posla/ Photo: Fredrik Wenzel

Jubilarno 30. izdanje Festivala evropskog filma Palić, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, održaće se od 15. do 21. jula 2023. na Paliću i u Subotici, a bogat predfestivalski program počinje već prvog dana jula.

Na ovogodišnjem festivalskom izdanju očekuje se više od 150 filmskih profesionalaca iz zemlje i inostranstva.

Pored bogatog filmskog programa, publika će moći da uživa u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima – koncertima, izložbama, promocijama knjiga, radionicama i stručnim predavanjima.

Festival evropskog filma Palić, vizual/ Photo: Promo
Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime