Sećate li se benda Cacadou Look? Devojke iz Opatije bile su prvi ženski bend koji je snimio ploču na ovim prostorima

0
874
Oglasi
Cacadou Look/Photo: promo by Pinterest
Cacadou Look/Photo: promo by Pinterest

Dana 11. jula 1987. godine Jugoton je objavio debi album ženske pop rock grupe Cacadou Look iz Opatije pod nazivom “Tko mari za čari”.

Među ukupno deset pesama našla se jedna obrada – “Tako lako”, kao prepev “It’s So Easy” Badija Holija. Album “Tko mari za čari” je prvo izdanje jedne ženske pop rock grupe u tadašnjoj Jugoslaviji.

Bubnjarka grupe Tanja je o tome tada pričala:

– Ta spoznaja da smo prvi ženski bend koji ima ploču fantastično prija. Činjenica je da mi radimo već četiri i po godine, a mislim da je situacija na svetskoj sceni sa ženskim bendovima doprinela tome da i mi imamo ploču, jer i ranije su tu bili ženski bendovi koji su nešto značili na sceni, ali Bangles su bile dosta komercijalne i napravile su nekakav pomak, od njihove pojave stvar je nekako konkretnije krenula, čak i u Jugoslaviji.

Možda je i sam Jugoton zbog toga bio spremniji da uđe u projekat. Naravno, situacija uopštee nije rešena samim tim što imamo ploču. Ja stalno navodim jednu anegdotu. Smešno je bilo kada smo došli na snimanje u Zagreb, a onda su nas producenti Hus (Parni Valjak) i Tomo (ex Karlovy Vary) sat i po pre snimanja pitali da li smo mi zaista svirale na onim našim demo-snimcima. Nama je to na jedan način bilo tragikomično.

Ali to dosta dobro pokazuje kakvo je generalno stanje prema ženama bez obzira da li su to pevačice ili sviračice. Još uvek je tu neka skepsa, počevši od toga da li one to uopšte sviraju, a kasnije da li pet žena zajedno mogu da opstanu.

Cacadou Look potrajale su sve do 1993, objavile su još jedan album “Uspavanka za Zoroa”, ali za sobom su ostavile nekoliko hitova kojih se i danas sećamo. Ali, svakako su otvorile put ženskim bendovima na ovim prostorima.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime