Sećanja na dečaka iz vode… IQV – EKV tribute nas u Amerikani vratio u vreme kad je ovaj grad bacao svetla daleko

0
381
IQV – EKV tribute band/ Photo: AleX
Oglasi

Na datum (5. novembar) kada nas je napustio Milan Mladenović, frontmen sastava Ekatarina Velika, grupa IQV – EKV Tribute održala je svoj prvi koncert u Amerikani Doma omladine Beograda.

Kako su i nazvali koncert “Sećanja na dečaka iz vode”, muzički program bio je posvećen bogatoj karijeri neprevaziđenog rok pesnika, pevača, muzičara, gitariste, i grupe koja je tokom 10 godina diskografskog postojanja iznedrila sedam studijskih albuma.

IQV – EKV tribute band/ Photo: AleX

Grupa IQV – EKV tribute sinoć je odsvirala 27 pesama antologijskog sastava tokom dva i po sata trajanja koncerta u Amerikani.

Ovaj bend više od dve decenije aktivno nastupa širom regiona i na svoj, poseban način, čuva sećanje na “dečaka iz vode“ (termin koji je Milan Mladenović osmislio u čuvenoj pesmi “Oči boje meda”, naravno, odsviranoj protekle noći).

Sastav EKV Tributea čine: Bojan Pejčić (glas), Ivan Zoranović (gitara, prateći vokal), Ivan Živanović (klavijature), Nenad Vukelić (bas) i Dragan Jovanović (bubanjevi).

Emotivno muzičko putovanje podsetilo je publiku na sve studijske albume benda EKV od “Katarina II” (1984), “Ekatarina Velika” (1985), “S’ vetrom uz lice” (1986), “Ljubav” (1987), “Samo par godina za nas” (1989), “Dum dum” (1991) i “Neko nas posmatra” (1993).

IQV je vešto kreirao set listu po kojoj se ne kreće odmah sa najvećim hitovima, već se brižljivo putuje kroz jednu vanserijsku karijeru i diskografiju, tako da su numere “Prvi i poslednji dan” ili “Ljudi iz gradova” startovale putem postepene dramaturgije koncerta.

Kompozicija “Ljubav” već se približava segmentu hitova, uz “Just Let me Play Some Modern R’N’R Music” (uz osvešćen efektan stih “ima li promene u tvojoj glavi”), i naravno standardne numere “Geto”, “Laž i mimikrija” ili “Voda” (“ti znaš, ti znaš, voda nosi sve”, piše Milan Mladenović).

IQV – EKV tribute band/ Photo: AleX

Zaostavština i legat Mladenovića uvek dokazuje kroz tribjut koncerte koliko rok sceni nedostaje taj “Dečak iz vode”.

Zato je 2019. osnovana Zadužbina Milana Mladenovića koja svake godine dodeljuje i nagradu “Milan Mladenović” za najbolju pesmu izvođača iz celog regiona, tako da su veliku čast da budu laureati do sada imali – Artan Lili , Dram, Ana Ćurčin i sastav Ana & the Changes, Dina Jashari (Makedonija) i Ljubičice.

IQV – EKV tribute band/ Photo: AleX

Frontmen i pevač IQV benda Bojan Pejčić, otkrio je da su nedavno imali koncerte po regionu – Zagrebu i Ljubljani, i da im je drago da će nastupom u Beogradu barem malo zaokružiti ovu trilogiju i mini turneju kao uspomenu na neprolaznu veličinu EKV.

Podsetimo, IQV – EKV tribute band nastao je 2001., tako da već 22 godine aktivno nastupa na prostorima cele bivše Jugoslavije, gde izvodi isključivo pesme grupe Ekatarina Velika.

Sinoćnji koncert nastavljen je numerama “Zabranjujem” (gde pružaju vapaj “Ovo ne sme biti kraj”), “Siguran”, “Zajedno”, “Modro i zeleno”, što je bio uvod za dalji set snažnih hitova.

Publika je euforično reagovala na “Budi sam na ulici”, da bi bez pauze nastavila s takođe “bastionima” jugoslovenskog rokenrola – “Mi menjamo dan za noć”, “Zemlja” (“ovo je zemlja za nas, ovo je zemlja za sve naše ljude”) i numeru “Soba”.

IQV – EKV tribute band/ Photo: AleX

Istina, sinoć se desio i jedan kraći prekid koncerta, usled tehničkih problema, prvo samo sa mikrofonom, gde je pevač “prekidao” tokom izvođenja pesme, da bi ubrzo zakazali i instrumenti.

Zbog ovih problema koncert je morao da bude prekinut, a publika je bila zbunjena, ali i strpljiva. Nije bilo jasno kakav kvar iznenada može nastati na pozornici gde se nesmetano održavaju koncerti gotovo svako veče.

Srećom, prekid nije dugo trajao, i IQV je nastavio u svom nizu izbora EKV pesama sa već kultnim hitovima “Pored mene”, “Neko nas posmatra”, ili “Sinhro” (“došao sam da te vodim da se ne bojiš”), uz moćan “Aut”.

Dalji tok koncerta bio je apsolutno vrhunski izbor nepreglednog broja hitova koji su činili tektonski poremećaj u Amerikani, pre svega “Ti si sav moj bol”, kroz “7 dana”, da bi se nadovezali na psihološku dramu – baladu “Anestezija”.

IQV – EKV tribute band/ Photo: AleX

Naravno, nije se moglo bez “Par godina za nas”, retko uzvišenog masterpiecea “Iznad grada” (“putujemo iznad grada, grad se smeje, gleda na nas”).

Samo finale koncerta obeležile su tri neprevazidjene rokenrol kompozicije, pre svega “Oči boje meda”.

I upravo je juče, na dan odlaska “dečaka iz vode” na večni počinak, objavljen remasterizovan spot za tu pesmu, koji je snimljen davne 1985. godine u režiji Miljenka Derete.

Neizbežni “Krug” (“ovaj krug sam smislio, ovaj krug sam stvorio”) i legendarno “Srce” (“da li da verujem u to”) obeležili su završetak uspešnog koncerta koji nas je još jednom zadivio i podsetio kakav talenat je imao Milan Mladenović i šta je sve postigao do svoje 36. godine. Deluje zaista kao da je imao barem tri (paralelna) umetnička života.

IQV – EKV tribute band/ Photo: AleX

Tokom protekle dve decenije, IQV – EKV tribute bend na svojim koncertima imao je priliku da nastupa i sarađuje sa bivšim članovima EKV – Markom Milivojevićem, Ivanom Feceom Firčijem i Tanjom Jovićević, kao i drugim vanserijskim muzičarima poput etno jazz pijaniste Vasila Hadžimanova, Mite Jovančića (Block Out) ili pevača i gitariste Dada Topića.

Uz redovne klupske koncerte, bend je učestvovao na svim većim regionalnim muzičkim festivalima, na promocijama knjiga o članovima EKV i tribinama posvećenim radu i stvaralaštvu ove grupe.

Ivan Makragić

IQV – EKV tribute band/ Photo: AleX
Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime