Savršene greške u legendarnim hitovima… Avioni, psovke, smotani tonac i Stingova pozadina na klavijaturama

0
270
Oglasi
The Police/Photo: facebook@thepolice
The Police/Photo: facebook@thepolice

Da li ste se ikada pomislili na ti koliko je snimanje u studiju naporan i komplikovan proces u kome mnogo toga može poći po zlu? Možda i jeste, ali onda znate da upravo zato mnogi muzičari moraju iznova da snimaju određeni instrument ili vokale ne bi li dobili savršen snimak na svojim nosačima zvuka.

Ipak, ponekad se pojavi greška koja je toliko “savršena” da autori žele da je ostave u finalnoj verziji. Možda nikada niste obratili pažnju, ali ovo su neke od najpoznatijih grešaka u legendarnim pesmama.

Led Zeppelin – Black Country Woman

“Physical Graffiti” omiljeni je Zeppelinov album Roberta Planta, a pesma “Black Country Woman” počinje kratkim razgovorom o kom je malo ko ikada razmišljao. Međutim, upravo taj razgovor je slučajno zalutao u pomenutu numeru. Nastao je tako što je studijska oprema snimila zvuk aviona koji preleće iznad kuće u kojoj je bend snimao, a članovi benda, ne samo da su snimili avion, već se čuje i njihov razgovor u kome kratko raspravljaju o tome da li će zvuk aviona ostaviti u pesmi. Plant je na kraju presudio:
– Ne, ostavi to.

The Police – Roxanne

Najveći hit grupe Police takođe ima neplanirani deo, a to je zvuk s početka pesme, koji mnogima deluje kao sasvim spontan.

Naime, oko četvrte sekunde može se čuti zvuk klavijatura i Stingov smeh. Iako sve zvuči uklopljeno, radi se o tome da je Sting tokom snimanja slučajno seo na klavijature koje su proizvele atonalni zvuk, pa su članovi benda odlučili da ga zadrže u konačnoj verziji, uključujući i Stingovu reakciju na nezgodu.

Pink Floyd – Wish You Were Here

Članovi ove grupe, a posebno Dejvid Gilmur, poznati su kao perfekcionisti kad je reč o njihovim albumima. Ipak, i njima se desio “kiks” koji su ukomponovali da zvuči kao sastavni element. Na naslovnoj pesmi “Wish You Were Here” može se čuti kašalj i disanje pre nego gitara počne da svira. Radi se o Gilmorovom kašlju koji nije mogao da zaustavi jer je u to vreme preterivao s cigaretama.

Možda se radi o urbanoj legendi, ali ostala je priča da je Gilmor bio toliko razočaran svojom izvedbom da je tog dana prestao da puši i navodno nikada više nije zapalio cigaretu.

The Mamas & The Papas – I Saw Her Again

Kada je ovaj bend snimao svoj album iz 1966, studijski tehničar greškom je prerano pustio vokale. Nakon toga pokušao je da ispravi grešku, tako što je obrisao vokale i vratio ih na svoje mesto, međutim, njegova prvobitna greška je ostala neizbrisana. Producent Lou Adler čuo je verziju s greškom i toliko mu se dopala da ju je zadržao, jer celu pesmu čini zanimljivijom.

The Kingsmen – Louie Louie

https://www.youtube.com/watch?v=CCY0bAPLZ1w&feature=emb_title

Ovaj bend je zbog psovke u pesmi, koja se smatra hitom svih vremena, mogao da ima velike probleme. Naime, oko 0:54 sekunde može se čuti kako neko viče: “Fuck”, zbog čega je FBI čak započeo istragu ne bi li se dokazalo da li je “The Kingsmen” zaista dopustio psovku u velikom hitu. Na svu sreću, vokalna izvedba toliko je nejasna da su agenti FBI-ja imali probleme s transkriptom.

Ostalo je nepoznato zašto je ova “vulgarna” verzija bila i konačna, ali briga FBI je očigledno bila na mestu jer se radi o jednoj od najpoznatijih pesama svih vremena.

HL/Izvor: nova.rs

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime