Sad i oni znaju šta su vize… Pokrenut #BorisKilledMusic – britanski muzičari besni zbog novog viznog režima

0
157
Oglasi
Brexit gitara/Photo: vivimilano.corriere.it
Brexit gitara/Photo: vivimilano.corriere.it

Britanski muzičari su svoju ljutnju podelili putem interneta posle vesti da je vlada Velike Britanije navodno odbila ugovor o bezviznom putovanju u sklopu pregovora o Brexitu.

Bes muzičara eskalirao je 9. januara kada je objavljeno da je Velika Britanija odbila sporazum iz EU kojim će se muzičarima omogućiti ulazak u zemlje Evropske Unije. Reagujući na vesti na društvenim mrežama, frontmen Radioheada Tom Jork nije birao reči optuživši britansku vladu, dok je Geof Barou iz grupe Portishead pokrenuo hashtag “BorisKilledMusic”.

BREXIT&ROCK&ROLL… VELIKA BRITANIJA OD 2021. UVODI VIZE ZA SVE GOSTUJUĆE UMETNIKE IZ EU

Portparol vlade je za NME tim povodom izjavio da to nije istina, nazivajući tvrdnje “netačnim i obmanjujućim nagađanjima iz anonimnih izvora iz EU” i da je “Velika Britanija pogurala ambiciozniji sporazum s EU o privremenom kretanju poslovnih putnika, koji bi obuhvatio muzičare i druge, ali EU je odbila naše predloge”.

Boris Džonson/Photo: YouTube printscreen
Boris Džonson/Photo: YouTube printscreen

Trgovinski sporazum Borisa Džonsona sa EU posle Brexita obuhvatio je radnike iz nekih profesija kojima je dozvoljeno poslovno putovanje bez potrebe za podnošenjem zahteva za vizu. Međutim, muzičari nisu obuhvaćeni ugovorom što automatski povećava troškove turneja britanskih muzičara po Evropi.

BREXIT UBIJA ALTERNATIVU! STRANI MUZIČARI MORAĆE DA ZARAĐUJU NAJMANJE 33.000 EVRA GODIŠNJE DA BI DOBILI RADNU VIZU U VELIKOJ BRITANIJI

U novom izveštaju Independenta navodi se da je vlada odbila predlog kojim će izvođači biti oslobođeni potrebe za vizom za ulazak u zemlje EU za putovanja kraća od 90 dana. Navodi se da je Velika Britanija odbila ponudu jer ne žele da daju iste slobode umetnicima iz EU koji posećuju Ujedinjeno Kraljevstvo. Nakon što je korona virus onemogućio rad brojnim muzičarima i svima zaposlenima u muzičkoj industriji Velike Britanije dovodeći ih na ivicu opstanka, uvođenje viza za njihov nastup u Evropi zaista je još jedan udarac za muzičku industriju koji, ako je neće uništiti, zasigurno će je znatno oslabiti.

HL/Izvor: nacional.hr

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime