Rusi dolaze… ili priča o pesmi koja ne postoji: Posle 40 godina snimljen spot za kultnu pesmu riječkog punk-benda VIA Viktor Kunst

0
456
Oglasi
VIA Viktor Kunst/Photo: VVK
VIA Viktor Kunst/Photo: VVK

“Posle 40 godina ovaj punkerski allegro dobio i je vizuelnu nadgradnju koja kombinuje fotografije banda, prizore iz novovalne Rijeke osamdesetih i snimke užasa kome svedočimo”, poručuju iz Dallas Recordsa, ali pesma “Rusi dolaze” zapravo nikad nije snimljena kao što se i ne nalazi na trostrukoj CD antologiji “Riječki novi val”. O pesmi postoji – samo priča…

Naime, pre 40 godina riječki punk band VIA Viktor Kunst izazvao je veliki skandal na manifestaciji Ri Rock tokom izvođenja pesme “Rusi dolaze”. Provokativan tekst pesme uz dodatne antikomunističke parole izazvao je reakciju milicije i oni su skočili na pozornicu i usred nastupa uhapsili pevača Zvonka Lakčevića. Band je odmah došao na zao glas a zbog tog skandala pri omladinskoj organizaciji osnovana Potkomisija za rock koja je proveravala tekstove pesama uoči koncerata u Rijeci. VIA Viktor Kunst opet je bio obeležen zbog teksta pesme “Popodne”, posebno zbog stiha “Zašto mrtvima nikad dosta slave”.

ULTIMATIVNA ANTOLOGIJA RIJEČKE ROCK, PUNK I NOVOTALASNE SCENE ‘RIJEČKI NOVI VAL’ U PROŠIRENOM REIZDANJU NA TROSTRUKOM CD BOXU SA ČAK 70 SNIMAKA

“Pesma “Rusi dolaze” najpoznatija je u njihovom nevelikom repertoaru i na neki način je proročanska, kao da je predvidela teška i tužna događanja današnjice. Upravo stoga, a kako bi poslali snažnu antiratnu poruku, članovi banda pozvali su reditelja Arsena Pavešića da napravi odgovarajući video spot. Posle 40 godina tako je ovaj punkerski allegro dobio i vizuelnu nadgradnju koja kombinuje fotografije banda i snimke užasa kome svedočimo”, stoji u saopštenju.

VIA Viktor Kunst bio je deo tzv. Trećeg riječkog vala koji su još činili Umjetnici ulice, bend u kome je karijeru započeo pevač Leta 3 Zoran Prodanović Prlja, grupa Fit koja je u osamdesetim napravila veliku karijeru u regionu, kao i Idejni nemiri, bend čiji snimvi mogu da se nađu na kompilaciji “Rijeka – Paris – Texas”.

Neki od članova VIA Viktor Kunsta kasnije su ostvarili zanimljive karijere u drugim bendovima ili na drugim područjima. Pevač Zvonko Lakčević ostvario je respektabilnu glumačku i rediteljsku karijeru u Slovačkoj, bubnjar Zoran Štajdohar Zoff postao je lider grupe Grč, dok basista Bojan Mušćet ima dugogodišnju novinarsku karijeru, a ujedno je i urednik reizdanja antologije “Riječki novi val”. Gitarista banda bio je Goran Ušljebrka, koautor knjige “Dan velikih valova” o književnom časopisu “Rival”, a zanimljivo je kako je u prvoj postavi benda bio i Edi Jurković, autor monografije “Kad je život bio novi val”. Postavu zaokružuje drugi gitarista, Aleksandar Grbić.

NOVI PARAF, NOVI SINGL, NOVI BERLIN… KULTNI RIJEČKI BEND PONOVO POMERA GRANICE

“U samo četiri koncerta, punkerska furioznost tinejdžerskog benda eksplodirala je čudnovatom žestinom, što je početkom osamdesetih, između ostalog, prepoznato kao jasna i neposredna opasnost na tekovine socijalizma”, stoji u jednoj od beleški u bookletu antologije “Riječki novi val”.

Pogledajte kako “Rusi dolaze” i poslu[ajte pesmu koja ne postoji:

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime