Ritam Evrope 2022… Eyesburn, Plavi ptičić, Kralj Čačka, Keckec i Severtransi 9. maja u Kineskoj četvrti

0
558
Oglasi
Photo: Promo
Photo: Promo

Ritam Evrope! je manifestacija kojom SKC Novi Sad obeležava 9. maj, Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope.

Ovu manifestaciju SKC Novi Sad organizuje od 2007. godine, a ovo je 14. izdanje, zbog dvogodišnje pauze koja je nastala zbog globalne pandemije.

Ritam Evrope! je postala jedna od najprepoznatljivijih manifestacija tog tipa u regionu, a ove godine obuhvata muzički program na bini u Kineskoj četvrti/Kreativnom distriktu, gde će nastupiti bendovi Plavi ptičić, Keckec i Severtransi, Kralj Čačka i Eyesburn.

Plavi ptičić/ Photo: Đorđe Madžarević
Plavi ptičić/ Photo: Đorđe Madžarević

Novosadska “old-school“ atrakcija/supergrupa u narodu poznatija kao Plavi ptičić, ima iza sebe više od 200 klupskih i festivalskih nastupa, od kojih su najznačajniji – Exit 2017 i Nišvil 2021.

Na repertoaru ovog cover sastava, nalaze se najveći hitovi iz rok enciklopedije šezdesetih, onako kako ih danas vide bivši i sadašnji članovi naših kultnih grupa – La Strade, Lune, Obojenog programa, Boya, Love Huntersa, Atheist Rapa, Partibrejkersa, Velikog Prezira i Minstrela.

Bend danas čine: Robert Radić (bubnjevi), Robert Telčer (gitara), Zoran Lekić (gitara), Zlatomir Gajić (bas gitara), Goran Polovina (vokal, akustična gitara i usna harmonika) i Tisa Lekić (vokal).

Milan Kerezović Keckec/ Photo: Privatna arhiva
Milan Kerezović Keckec/ Photo: Privatna arhiva

Na Ritmu Evrope! nastupiće i Milan Kerezović Keckec, koji posle višegodišnje pauze priprema novi album.

Neke od novih pesama moći ćete da čujete 9. maja, kada će nastupiti sa novim sastavom Severtransi, koji čine Dušan Rašković (bubnjevi), Feđa Ruškuc (kontrabas), Peđa Pejić (gitara) i Voja Savkov (saksofon).

Kralj Čačka/ Photo: AleX (BBF)
Kralj Čačka/ Photo: AleX (BBF)

Premijerno za novosadsku publiku Kralj Čačka će na Ritmu Evrope! predstaviti novi bend i posle duge pauze održati jedan punokrvni rokenrol koncert.

Nove pesme su tu, novi ljudi takođe, a ideja i inspiracije uvek ima. Nenad Marić ili Kralj Čačka je slikar, pesnik i kantautor rođen u Čačku, koji već nekoliko decenija živi i radi u Beogradu.

Za one koji vole reference, muzika Kralja Čačka predstavlja mešavinu džeza, bluza, rokenrola i šansona. Za mnoge posetioce njegovih koncerata, dileme nema: Kralj Čačka jeste nekrunisani vladar muzike koju je teško svrstati u neku kategoriju.

Njegova inspiracija leži u onom, za mnoge, savršenom skrovištu: između najdubljih emocija i umetnosti sviranja, između noći u zadimljenom baru i jutra koje menja sve, između muzike putujućih trubadura i tananih jazz melodija.

Iz tog skrovišta Kralj Čačka izlazi na glavnu ulicu i vodi nas sa sobom na put oko sveta.

Eyesburn/ Photo: AleX
Eyesburn/ Photo: AleX

Hard core/reggae sastav is coming to you live and direct from creation, na ovogodišnji Ritam Evrope!

Kultni beogradski bend predvođen Nemanjom Kojićem Kojotom, pored dobro poznatih hitova, odsviraće i neke od pesama sa predstojećeg albuma “Troops of Light“.

Zašto 9. maj?

Posle velikih razaranja, obeleženih najsurovijim stradanjima i zločinima, do tada nepoznatim u ljudskoj istoriji, Nemačka je, 9. maja 1945. potpisala bezuslovnu kapitulaciju.

U ime poražene nacističke Nemačke, ovaj akt potpisao je feldmaršal Vilhelm Kajtel. Bezuslovnu kapitulaciju Nemačke su, u ime članica antifašističke koalicije, primili i potpisali sovjetski maršal Georgij Žukov i britanski general Artur Teder.

Od tada se 9. maj u svetu obeležava kao Dan pobede nad fašizmom. Tokom proteklih 76 godina, Dan pobede doživeo je i različite transformacije.

Pet godina po okončanju Drugog svetskog rata, 9. maja 1950, francuska Vlada objavila je Deklaraciju o stvaranju zajednice za ugalj i čelik između Francuske i Nemačke.

Ovaj projekat, upamćen kao Šumanov plan, po tadašnjem ministru spoljnih poslova Francuske, Robertu Šumanu, predstavljao je prvi korak ka stvaranju Evropske ekonomske zajednice, preteči Evropske unije. Zbog toga se 9. maj obeležava i kao Dan evropskih integracija, poznatiji kao Dan Evrope.

Ulaz na koncert je besplatan a početak je zakazan za 19:00 časova.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime