REVIJA “ŠEKSPIRU U ČAST”, na otvaranju “Hamlet” SNP iz Novog Sada

0
307
Hamlet, SNP/Photo: Srđan Đurić/promo
Oglasi

Predstava “Hamlet” u režiji Nikole Zavišića i izvođenju ansambla Drame Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, otvoriće sutra na sceni “Raša Plaović” beogradskog Narodnog pozorišta reviju predstava pod nazivom “Šekspiru u čast”

Taj klasik, koji prati borbu čoveka za pravdom i istinom i zbacuje maske nebrige i nemorala koje ga na tom putu sapliću, premijerno je izveden 29. januara ove godine, a kritika, između ostalog, navodi da je “Zavišić kreirao Hamleta koji je tradicionalan, klasičan, repertoarski i Hamleta koji je sasvim nov, drugačiji, čak i zabavan”.

Naslovnu ulogu tumači mlada glumica Alisa Lacko, a u podeli su i Igor Pavlović (Klaudije), Gordana Jošić Gajin (Gertruda), Zoran Bogdanov (Polonije), Nebojša Savić (Laert), Marija Medenica (Ofelija), Grigorije Jakišić (Horacije), Milorad Kapor (Rozenkranc), Dimitrije Aranđelović (Gildenstern), Miroslav Fabri (Klovn), Aleksandar Gajin (Duh Hamletovog oca) i Nina Rukavina (Fortinbras).

Hamlet, SNP/Photo: Srđan Đurić/promo
Hamlet, SNP/Photo: Srđan Đurić/promo

Scenograf je Željko Piškorić, kostimograf Marina Sremac, a kompozitor i dizajner zvuka Goran Simonoski.

Narednog dana na sceni “Raša Plaović” biće odigrana diplomska predstava “Biti ili ne biti” studenata Akademije lepih umetnosti i medija u klasi prof. Božidara Đurovića i Hadži Nenada Maričića.

Na Velikoj sceni, 18. novembra, biće izveden “Henri Šesti”, u režiji Nikite Milivojevića, što će biti 50. izvođenje tog komada koji je ansambl Drame Narodnog pozorišta u Beogradu premijerno izveo 11. maja 2012. godine u čuvenom londonskom Glob teatru, u okviru “Kulturne olimpijade”.

Nekoliko dana kasnije, 23. novembra, Milivojević će se, takođe na Velikoj sceni, predstaviti sa još jednim naslovom – “Perikle” u izvođenju ansambla Šabačkog pozorišta.

Knjaževsko srpski teatar iz Kragujevca gostovaće 25. novembra na Velikoj sceni sa komedijom “San letnje noći”, u režiji Pjera Valtera Polica.

Revija će biti završena narednog dana, na sceni “Raša Plaović” predstavom “Romeo i Julija”, u režiji Nikole Zavišića i izvođenju ansambla Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” iz Zrenjanina.

Revija predstava pod nazivom “Šekspiru u čast”organizuje se povodom 400 godina od smrti slavnog engleskog pesnika i dramskog pisca.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime