RAMMSTEIN OVOG PUTA PRETERALI… Slavni bend na meti žestokih kritika zbog spota sa nacistima i logorašima

0
840
Oglasi
Photo: Facebook @Rammstein
Photo: Facebook @Rammstein

Nemačka metal indastrijal grupa Rammstein, poznata po provokacijama, kritikovana je danas zbog video klipa u kojem su članovi benda prikazani kao zarobljenici nacističkog koncentracionog logora.

– Prikazivanje muzičara Ramštajna kao zatvorenika koncentracionog logora koji čekaju smrtnu kaznu predstavlja prelazak crvene linije – izjavio je Feliks Klajn nemački zvaničnik kancelarije zadužene za pitanja o antisemitizmu.

Bivša predsednica Jevrejskog saveta Šarlot Knobloh ocenila je da je grupa prešla sve granice sa takvim spotom.

– Bezobziran je i neozbiljan način na koji grupa skreće pažnju sa patnje i ubijanja miliona ljudi a to još radi u zabavne svrhe – rekla je ona.

U jednom delu spota za pesmu “Deutschland” koji je emitovan na sajtu grupe, prikazani su muzičari u odeći koja podseća na uniforme zarobljenika za vreme nacizma, sa omčama oko vrata i kako čekaju da budu obešeni.

Rammstein/Photo: facebook@rammstein
Rammstein/Photo: facebook@rammstein

Pevač Rammsteina Til Lindeman ima ranu na obrazu i desnom oku, dok gitarista nosi žutu zvezdu na uniformi.

– Zločin ne sme da se koristi u reklamne svrhe – izjavio je član nemačke Liberalne stranke Aleksander Graf Lambsdorf.

Grupa, osnovana 1994. godine, poreklom je iz istočnog dela Nemačke i jedan je od najpoznatnijih nemačkih bendova u svetu. Poznati su po spektakularnim koncertima na kojima koriste pirotehniku, ali i po provokativnosti.

U nekoliko navrata su kritikovani da su bliski nacističkoj ideologiji što oni kategorično odbacuju, navodeći da tu ideologiju zapravo ismevaju na svoj način i da nemaju nikakve veze sa ekstremnom desnicom.

HL/Izvor: beta

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime