Putovanje kroz “Veličanstvenu deceniju” u galeriji Instituta Servantes

0
333
Benito Roman, autoportret
Benito Roman, autoportret
Oglasi

Stručna vođenja kroz izložbu fotografija čuvenog foto-reportera Benita Romana “Veličanstvena decenija. Ustav u praksi.” biće održana 14. i 28. januara, kao i 11. i 25. februara u galeriji Instituta Servantes u Beogradu.

Kako su izgledale prve godine uspostavljanja demokratije u Španiji? Kako su se osvajale nove slobode, a šta se dešavalo sa pristalicama srušene diktature? Koliko su se brzo menjale društvene okolnosti, na koji način su disale ulice Madrida, kako je izgledao život na selu i šta se dešavalo unutar institucija?

Odgovore na ova pitanja svojim izvanrednim crno-belim fotografijama daje Benito Roman, španski foto-reporter koji između 1975. i 1985. godine svojim objektivom beleži društvenu realnost, suočenu sa velikim promenama u sistemu usled novih političkih okolnosti.

Tuga zbog primoranosti na odseljavanje. Robledo de Valdeoras. Orense, 1983.
Zemlja doseljenika/ Photo: Benito Roman

Stručna vođenja kroz njegovu izložbu biće organizovana 14. i 28. januara, 11. i 25. februara sa početkom u 12:00 časova.

Vođenja će biti održana na srpskom jeziku, a po potrebi sa prevodom na španski i engleski. Ulaz je besplatan.

Prvi protest "Dan ponosa“ koji je u Madridu organizovao Front za oslobođenje homoseksualaca (Frente de Liberación Homosexual) iz Stare Kastilje. Između ostalog, traženo je ukidanje Zakona o društvenoj opasnosti i rehabilitaciji. Madrid, 27. jun 1978.
Uvažavanje i sloboda/ Photo: Benito Roman

Benito Roman (Madrid, 1950) počeo je da radi kao foto-reporter početkom sedamdesetih godina prošlog veka.

Posle studija primenjenih umetnosti u Madridu ubrzo je počeo da sarađuje sa brojnim štampanim medijima kao što su: El País, El Mundo, Interviú, Época, Panorama, Triunfo, Opinión, Gaceta Ilustrada, La Calle, El Periódico de Madrid, Dinero…

Ostvario je višegodišnje saradnje sa brojnim novinskim agencijama, kao i sa inostranim listovima među kojima je i Newsweek.

Izložba “Veličanstvena decenija. Ustav u praksi.” biće otvorena do kraja februara 2023. godine.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime