Pussy Riot imaju novi spot… i ponovo udaraju Putina tamo gde najviše boli

0
265
Oglasi
Pussy Riot/Photo: YouTube printscreen
Pussy Riot/Photo: YouTube printscreen

Ruske aktivistkinje i muzičarke Pussy Riot objavile su novi spot za pesmu “ЧЁРНЫЕ СНЕЖКИ/BLACK SNOW” u saradnji sa umetnicom Marom 37.

Pesma je svedočanstvo i kritika Putinovog režima koji je pored društvenog terora uzrokovao i zagađenje životne sredine. Delovi teksta “black on black/ tastes like blood over the prison camp/ black smog from the factories creates black snow” najtačnije opisuju trenutno stanje u Rusiji.

Pesma je upotpunjena spotom turobne estetike, a aktivistička ženska grupa je uputila i otvoreno pismo Putinu “i njegovim pajtašima”, s obzirom na to da krive vladu za nehumane životne uslove. Spot podseća na scenografiju serije “Černobilj”: gas maske i zaštitna odela. Pozadinska melodija “London bridge is falling down” dodaje notu horora.

Pussy Riot/Photo: YouTube printscreen
Pussy Riot/Photo: YouTube printscreen

U pismu upućenom Putinu Pussy Riot su ukazale na užasavajuće stanje životne sredine u rodnom gradu jedne od članica Noriljsku u kome su reke doslovno crvene zbog sumpor-dioksida. On izaziva pečenje očiju, nosa, usta i pluća stanovnika. Pored ove zabrinutosti, one su iskazale i pobunu protiv izlivanja drugih opasnih materija u vode i vazduh severne Rusije. Pružile su podršku mladoj švedskoj aktivistkinji Greta Thunberg, kao i organizaciji “Fridays For Future”.

Pussy Riot je feministički, anarhistički kolektiv iz Moskve koji deluje u formi pank-rok sastava, a poznate su po protestima protiv ruskog političkog i crkvenog establišmenta. Osnovane su 2011. godine, kada su brojale 11 članica. Više puta su hapšene i slane u zatvor, a Amnesty International ih je proglasio političkim zatvorenicama.

HL/Izvor: noizz.rs

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime