“Prostori privida”… Izložba Miljana Stevanovića u Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine

0
234
Photo: Promo
Oglasi

U Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine u utorak, 18. januara biće otvarena izložba Miljana Stevanovića pod nazivom “Prostori privida”.

Radovi predstavljeni na izložbi “Prostori privida” redefinišu sam medij slike, krećući se od klasične, štafelajne slike do digitalne, ekranske slike posredovane metodom proširene stvarnosti.

Materijalnost slika i crteža je postignuta pažljivim uobličavanjem svakog sloja. Mrežasta struktura, sazdana iz brojnih poteza koji se ukrštaju, omogućila je transparentnost slojeva radova pri čemu se pozadinski planovi uzdižu u ravni prvih planova.

Kompozicije radova, bez klasičnog središta na koje bi se pogled fokusirao, stvaraju utisak prostiranja površine radova i van njihovih okvira.

Photo: Promo
Photo: Promo

Necentralizovanom upotrebom bojenih oblika i akcenata narušeno je težite radova sa namerom da se u prostorima virtuelne realnosti upotpuni i uravnoteži njihova kompozicija. Dvojaka uloga predstavljenih oblika i akcentata, pored toga što predstavljaju apstrahovane elemente iz okruženja, služe i kao kôd/šara za projektovanje virtuelnih prostora.

Medijski identitet slikarstva, kao površinskog dejstva slike na platnu, dopunjen je boravkom u slikarksim prostorima simulirane virtuele realnosti u realnom vremenu. Pomoću VR naočara i aplikacije AR-gardens postignuto je kompletno sjedinjavanje posmatrača sa slikom, obuhvatajući njegovo celokupno vidno polje.

Savremeni tretman i doživljaj medija nam omogućava da obrazujemo slike po sopstvenom nahođenju, koje možemo stalno da menjamo i iznova da otkrivamo.

Organizatori apeluju na posetioce da se pridržavaju svih propisanih epidemioloških mera, a nošenje zaštitnih maski je obavezno. Izložba će da bude otvorena do 5. februara.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime