PROSLAVA U NJUJORŠKOM TEATRU “LA MAMA”: Pola veka od premijere čuvenog mjuzikla “Kosa”

0
274
Oglasi

Kultni mjuzikl “Kosa” večeras će u njujorškom teatru “La MaMa” proslaviti pedeseti rođendan.

Biće to noć prisećanja i performansa na kojoj će se slušati slavne numere, ali i pojaviti neki od aktera prve pozorišne verzije.

Hair/Photo: YouTube printscreen
Hair/Photo: YouTube printscreen

Na proslavi, zakazanoj baš za 21. januar, dan pretpremijere, biće reči i o životnim pričama samih stvaralaca (kompozitora Golta Makdermota i autora Džejmsa Radoa), koji će žurkom u “La MaMi” obeležiti i svoj 85. rođendan.

[infobox title=’Kad je Beograd stvarno bio svet’]

Kosa, Atelje 212/Photo: YouTube printscreen
Kosa, Atelje 212/Photo: YouTube printscreen

Zanimljivo je da se beogradska premijera “Kose” desila se već sledeće sezone. Pošto su je videli na Brodveju, Mira Trailović i Zoran Ratković osmelili su se da priču hipi “plemena” i njegov antiratni poklič postave na scenu Ateljea 212, u još uvek konzervativnoj, socijalističkoj Jugoslaviji. A tema mjuzikla više nego aktuelna: šezdesete godine i rat SAD s Vijetnamom. Vreme mladalačkog bunta protiv establišmenta, želje za slobodom, seksualne revolucije i odbacivanja svih društvenih stega.[/infobox]

Prvi put u javnosti čuće se demo snimak pesme “Kosa” – u kome, uz ovu dvojicu, peva i treći autor, Džerom Ragni, koji je preminuo 1991. godine. Uživo će biti izvedene i numere “Akvarijus”, “Dona”, “Frank Mils”…

Inače, iako je slavu stekla na Brodveju (a planetarne dimenzije dobila deceniju kasnije, 1979. s Formanovim filmom), “Kosa” se prvi put pojavila u oktobru 1967. u Teatru Jozefa Papa. Zato se danas, zapravo, slavi pola veka od praizvedbe.

POGLEDAJTE I ČUVENU NUMERU IZ NEZABORAVNOG FILMA “KOSA”:

Izvor: Novosti

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime